Átadták a Balaton műemlékhajót

Balatonboglári kikötő, 2010. június 5.
Vágólapra másolva!
A balatonbogláriak a mai napon nemcsak a felújított Gömbkilátó műszaki átadásának örülhetnek, de a Balaton nevű, interaktív kiállítótérré alakított 140 éves műemlékhajónak is, amit ma délelőtt nyitottak meg a nagyközönség előtt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Török Tünde (MTI)
Balatonboglári kikötő

Vasárnap délelőtt adták át az uniós támogatással, 25 millió forintból felújított és berendezett Balaton nevű műemlékhajót, amely a tó első csavargőzöseként 140 éve tette meg próbaútját a tavon, majd főként postát hordott a túlpartra. Később a Dunára került, aztán vissza Boglárra, ahol egy ideig vendéglőként működött, mígnem néhány évvel ezelőtt valaki felgyújtotta. Mára a boglári kikötőben, a mólóhoz közel elhelyezett, felújított csavargőzös mintegy ezer négyzetméternyi hagyományos és interaktív kiállítási helyszínné, valamint kávézóvá alakult.

Vasárnap délután tartják a balesetveszélyessége miatt négy éve lezárt, majd felújított, ipartörténeti műemléknek és turisztikai látványosságnak számító Gömbkilátó műszaki átadását, valamint a körülötte uniós támogatással jövőre megépülő Várdomb kaland- és szabadidőpark alapkőletételét. A kilátó hivatalosan várhatóan csak augusztusban nyílik meg.