Ingyenes kalandtúra Tiszavölgyben

Kalandozás öko-világban, Tiszavölgye, Tisza völgy kaladtúra
Vágólapra másolva!
Jó buliból nincs hiány a nyáron, ám ehhez hasonlót aligha találunk. A Tiszavölgy Kalandtúra nemcsak a Tisza-vidék, de talán egész Magyarország idei legnagyobb öko-kalandtúrája, teljes ellátással és ingyen szállással. Csak egy bringa kell hozzá, semmi más.
Vágólapra másolva!

A júniusi kalandtúrát már kipipálhatják a szervezők, és az a 350 résztvevő, aki Tiszabecstől Záhonyig ismerkedett a Tisza-völgyével, a fenntartható életmód lehetőségeit tanulva. Merthogy a sorozat célja nemcsak a közös sportolás, hanem az öko-élettel való megismerkedés is. Így aztán nem meglepő, hogy támogatás is érkezett a megvalósításhoz, aminek köszönhetően a kalandorok két éjszakára ingyen szállást és teljes ellátást is kapnak.

Az elsőn túl vagyunk, jöhet a második túra
Az első hétvégén már bizonyított a program - a hangulat remek volt, kalandból sem volt hiány: lehetett kötélhídról csobbanni, kenyérlángost sütni és ladikkal evezni, de elkészítettük a Kalandtúra saját lekvárját, drótkötélen csúsztunk a Túr fölött és kecskesajtokat is kóstoltunk.
A szervezők gyakorlati tapasztalok segítségével is megismertették a fenntartható fejlődés lényegét a résztvevőkkel, akik a két település közötti kerékpározás során számtalan helyszínen megálltak, vagy egy-egy helyi terméket kóstolni, vagy játékos öko-feladatokat megoldani.

Forrás: Pál Noémi

A második hétvégén, július 6. és 8. között, a Záhonytól Tokajig tartó szakaszt lehet bringával bebarangolni. A program szerint egy látványos kötéltechnikai feladattal indul a hétvége, a Rákóczi vár után megnézhetjük az árpád kori templomot Karcsán, a kastélyt Pácinon, majd lóra ülhetünk, sámondobolhatunk és megkóstolhatjuk őseink étkeit is a kisrozvágyi Berzsenyfalu honfoglalás kori faluban.

Szombaton és vasárnap kalandozást ígérnek a Tisza menti holtágakon, kalandpályán kelhetünk át és evezhetünk a szabolcsveresmarti tavon. Izgalmas és élménydús hétvégét ígérnek a programok, úgy barangoljuk be a Tisza-mentét, ahogy előttünk még eddig senki. Az egész program, az ellátás és a szállás a Tiszapart Üdülőközpontban teljesen ingyenes.

4-12 fős csapatok jelentkezését várják
Az első túrában a napi 60 km-es távot minden kerékpáros derekasan végigtekerte, Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete, még ennél is többet. Több mint 1000 kilométert bringázott a tizennyolc nap alatt, hogy a Tisza-menti településeken személyesen kérje fel a polgármestereket, hogy nevezzenek csapatot a rendezvényre.

Forrás: Pál Noémi


A túrára 4-12 fős csapatok jelentkezhetnek, elsősorban a Tisza-menti településekről várják a résztvevőket, diákokat, tanárokat, családokat, sportegyesületek tagjait. A program öt hétvégéjén minden alkalommal 350 résztvevő térítésmentes nevezésére van lehetőség. A kalandtúrára - nevezési díj ellenében - olyan cégek csapatai is nevezhetnek, melyek számára fontos a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem. Ők a részvételükkel és hozzájárulásukkal abban segíthetnek, hogy egy virágzóbb, tisztább Tisza-völgy maradhasson az utókorra. Szűcs Julianna projektvezető hiszi, hogy akár itt a programsorozaton belül elsajátított tudás birtokában mindenki képes a saját környezetében elindítani azokat a változásokat, amelyek segítenek abban, hogy fenntarthatóbb módon éljünk. A programról részletesebben a www.tiszavolgy.hu oldalon olvashatnak.