Bringával is teljesíthetjük a Fertő-tó kört

Kritikusan alacsony a Fertő-tó vízszintje cikkhez
Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén rendezi meg a Zöldgömb Sport Klub a hagyományos Fertő-tó kört, ami a második legnagyobb tavunkat körbekerülő futó- és kerékpárverseny.
Vágólapra másolva!

A július 14-én és 15-én megrendezésre kerülő versenyen a nevezők egyénileg, vagy váltóban teljesíthetik a 117 kilométeres távot. Az útvonal nagyrészt kerékpárúton, falvakban és kisforgalmú utakon vezet keresztül, és útközben az ország egyik leggyönyörűbb vidékén haladhatnak át a résztvevők. A rajt pedig a Fertődi kastély parkjában lesz.

A Fertő-tó körül versenyen kívül is érdemes néhány napos biciklitúrát tenni. A tavat bárki felfedezheti, hiszen 133 kilométer hosszúságú kerékpárút veszi körül, ebből 38 kilométer található magyar területen. Általánosságban elmondható, hogy az osztrák területen (nem meglepően) jobb minőségű utakkal találkozhatunk, a magyar szakaszon gyakori a repedezett burkolat és több helyen zavaró a belógó növényzet és a gyökerek által felsértett beton is. Egy gyakorlott kerékpárosnak 8-9 órába telik körbetekerni a tavat, de a sok látnivaló és a lényegesen kellemesebb tempó akár többnapos túrát is eredményezhet. Az út többnyire a tótól távolabb vezet mezőgazdasági területek, szőlőtőkék között visz. Ahhoz, hogy a kerékpárútról a tópartra jussunk 1-3 kilométeres kitérőket kell tenni. Az út egyébként könnyedén követhető akár térkép nélkül is, a B10-es jelzés (Ausztriában) mutatja a tavat megkerülő utat. A különböző leágazásoknál is világosan jelölik a célállomást.

Az osztrák területen Rust városában nemrégiben adták át az első bringás panziót, ahova mégcsak biciklit sem kell magával vinnie annak, aki kerékpártúrára készül, hiszen házon belül lehetőség van a kölcsönzésre is.