Végre, egy mélyvizű strand a déli parton

Fonyód, strand, Fürdőzők a fonyódi strandon
Vágólapra másolva!
Néhány balatoni kékhullám zászlós strandról már írtunk, ám ezúttal a déli part egyik kevésbé ismert fürdőhelyét mutatjuk be, amely valóban üdítő kivételt jelent az itteni strandok között. Már csak azért is, mert mást sem lehet hallani a Balaton vizéről, mint azt, hogy évről évre milyen rohamtempóban apad, és hogy a kipárolgás még csak most, nyár elején kezdődik. Ezért is örültünk, amikor rátaláltunk a bélatelepi szabadstrandra, ahol néhány tíz méter után úszni is tudtunk, és pokrócunkat is árnyékos helyre teríthettük ki.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Demecs Zsolt

Az egycsillagos minősítésű szabadstrandnak ugyanis valóban megvan az az üdítő tulajdonsága, hogy bár Fonyódhoz közel járunk a déli parton, mégis itt, hasonlóan az északi oldal partszakaszaihoz, gyorsan mélyül a Balaton vize. Így aztán nem kell kilométereket gyalogolni, mire egy alapos mártózáshoz, netán úszáshoz megfelelő vízmélységet találunk.

A büfé a szokásos, a panoráma megfizethetetlen
A strand könnyen megközelíthető az M7-es autópálya fonyódi lehajtója felől, vagy akár vonattal Bélatelep megállójánál leszállva. Mi is vonatoztunk, a strand bejárata tényleg közel van a vasútállomáshoz. A bejáratnál rögtön egy büfét találtunk, ahol ötszázért hamburgert, 650 forintért gyrost adtak, egy cső kukoricáért 280 forintot kértek el, és négy-ötszáz forintért a pohár sörök között is válogathattunk.
A büfé kínálata a szokásos, ám teraszáról gyönyörű kilátás tárult elénk a túlparti tanúhegyekre, a szigligeti várra és a Badacsonyra. Ahogy a legszebb északi magaslatokat és legjobb kilátókat, úgy ezt a panorámát sem érdemes kihagyni, ha a Balaton északi partján járunk.

Árnyékból is jut bőven mindenkinek
A strand természetesen ingyenes, de az öltözőszekrények használatáért külön fizetni kell. A másik irányba elindulva szépen karbantartott füves területet találtunk, amelyet díszköves sétány szelt át. Több - a mozgáskorlátozottak számára is igényesen kialakított - vizesblokkot, öltözőfülkét építettek ki, és a hűsölni vágyóknak akad bőségesen árnyékos terület is.

A helytől nem messze keletre, egy homokos öblöt találtunk, amelynek sekély részét a gyerekek számára kerítették el, de van itt sportszer kölcsönző (kajakokat, vízibicikliket bérelhetünk) és egy kisebb vitorláskikötő is. A vizet a homokos öböl kivételével lépcsőkön közelíthetjük meg.
A strand nyugati fele már szélesebb, tágasabb terület, itt kapott helyet a strandröplabda- és lábteniszpálya, és a gyerekes családok örömére egy nagyobb játszóteret is kialakítottak itt. A strand környékén ingyenes a parkolás, bár túl sok helyre ne számítson senki, aki autóval jön.