Amatőr természetbúvároknak kötelező: Balatoni természetkalauz

Vadkacsák az északi parton, Zánka, 2004. június 26.
Vágólapra másolva!
Él-e polip a Balatonban, milyen állat a szivárványos ökle, vagy mekkora a legnagyobb balatoni kagyló? Ilyen és ezekhez hasonló érdekességekről olvashatunk a gazdagon illusztrált Balatoni természetkalauzban, amelyet az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete jelentetett meg. Egy újabb alapmű amatőr természetbúvárok könyves polcán.
Vágólapra másolva!

Az intézet munkatársai ugyanis ezúttal elhatározták, hogy kutatásaik eredményeit a szakma képviselőinek szánt tudományos kiadványok mellett, a szélesebb olvasóközönség számára összefoglaló kötetben is megjelentetik. A kötetben külön fejezet mutatja be a tó vízét, a benne élő algákat és halakat, valamint a növényvilágot.

A kiadvány segítségével szeretnék bemutatni a Balaton vízi élőlény-együtteseinek kulcsfontosságú szervezeteit, ökológiai helyüket és szerepüket. A 176 színes fényképpel illusztrált, 127 oldalas könyvben azokról az élőlényekről olvashatnak az érdeklődők, amelyekkel turistaként, strandolóként vagy éppen horgászként is találkozhatnak.

"Szeretnénk kedvet csinálni az amatőr természetbúvároknak a Balaton élővilágának felfedezéséhez, mert úgy gondoljuk, amit jobban ismerünk, azt jobban szeretjük, és jobban is vigyázunk rá" - mondta a szerkesztő. A kötetben a mikroszkopikus nagyságú, szabad szemmel nem látható élőlényekről készült látványos fotók mellett képet kaphat az olvasó a parti öv és a nyílt víz színes állatvilágáról is. Megismerkedhet az őshonos fajokhoz képest hatalmas méretű, akár 30 centiméteresre és két kilogrammosra is megnövő amuri kagylóval. A könyvből az is kiderül, hogy a Balatonban él egy, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger vidékéről származó polipfajta, amelyet 2001-ben fedezték fel a tóban. A 600 négyzetkilométer kiterjedésű nyílt vízfelszín alatt élő halfajok leírásából pedig az ismertebbek mellett megtudhatják azt is, milyen hal a lápi póc vagy a szivárványos ökle- olvasható az MTA honlapján.