Kifogyó sörkészlet és kimerült arcok

30. Balaton-átúszás, Balatonboglár, 2012. július 7. Résztvevők úsznak a vízben Révfülöp és Balatonboglár között
Vágólapra másolva!
Néhány száz emberen múlt, hogy nem született részvételi rekord a 30. Balaton-átúszáson: csaknem 11 200 úszó regisztrált. Délelőtt Révfülöpön a nevezőket tűzoltókocsi locsolta, amíg a rajthoz és az orvosi vizsgálathoz álltak sorban a tűző napon. A balatonboglári Platán strandon késő délután már csak fák alatt pihegő emberekkel, zsúfolt büfékkel és kifogyó sörkészlettel találkoztunk. Rekkenő hőség van.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György
A nevezők a balatonboglári Platán strandon várakoznak, hogy átjussanak a 30. Balaton-átúszás Révfülöpi rajtjához

Egy Balaton-átúszás nemcsak a vízben töltött időről szól, több hosszú sort is végig kell állnia annak, aki bevállalja az 5200 méteres táv teljesítését. A révfülöpi nevezési helyszínen már kora délelőtt több ezren várakoztak a regisztrációra és az orvosi vizsgálatra. Volt, aki csak a vérnyomásmérésre várt fél órát a tűző napon. Az extrém UV sugárzás, a harminc fok feletti hőmérséklet, és a szervezők tanácsa ellenére kevesen vettek fel sapkát vagy kendőt fejükre. Egy tűzoltókocsiból locsoltak, később pedig már vizet osztottak, hogy elviselhetőbbé tegyék a várakozást.

A célban mindenkinek járt a taps
Reggel 8-tól délután kettőig folyamatosan rajtoltak az úszók. Egy átlagosan edzett ember kb. 3-4 óra alatt ért át Balatonboglárra, de volt, aki állítólag egy hét tömény fesztiválozás után, különösebb felkészülés nélkül vetette bele magát a vízbe. Aki pihenni akart, az "úszófolyosón" kb. 30 méterenként álló hajókon tehette meg, ahol ásványvizet, szőlőcukrot és takarót is kapott. Itt megvárhatta azt a hajót is, ami átvitte a túloldalra, ha már nem volt képes folytatni az úszást. (11 órakor még alig 10 olyan úszóról tudtak a szervezők, akik hajóval jöttek ki.)

A célban mindenkit tapssal és frissítővel vártak, aztán újabb sorban állás következett - először a snackért, később pedig a hajóval átszállított csomagokért. A szervezés egyébként profi volt, rosszkedvű szervezővel egyáltalán nem találkoztunk, pedig elég megterhelő lehetett kora reggeltől a program végéig talpon lenni. 170 hajó és 1500 ember dolgozott azon, hogy ne legyen fennakadás, ezenkívül a Magyar Honvédség is biztosított segítséget.

Volt, akinek 62 perc is elég volt
Az idén összesen 10 187-en neveztek, csaknem annyian, mint a csúcstartó 2001-es évben- tudtuk meg Szántó Gábortól, a rendezvény egyik főszervezőjétől. A hatalmas érdeklődés oka, a jó idő mellett, többek között az volt, hogy az idén nem kellett elhalasztani a versenyt, és erre azért valóban nem volt példa az elmúlt 10 évben. A leggyorsabb versenyző korán reggel rajtolt, és 1 óra 2 perc 24 másodperc alatt ért a célba.

A rendezvényen alsó és felső korhatár nem volt, de a 14 éven aluliak csak felnőtt kísérettel állhattak rajthoz. Volt olyan család, ahol mindhárom generáció végigúszta a távot, az "Úszó Erőd" pedig kb. 350 fővel képviselte a Magyar Honvédséget.
Fogyatékkal élő úszóval is találkoztunk: Gergely István 18 éves korában elszenvedett balesete óta napi 2 km-t úszik, és második alkalommal teljesíti a távot, három órán belül. Amíg a miskolci sportoló a vízben volt, kerekesszékét a csomagokkal együtt szállították a célba. Rengeteg gratulációt kapott a többi úszótól.

Forrás: MTI/Varga György

Ne fröccsel vagy sörrel ünnepeljenek
Komolyabb baleset, sérülés nem történt a rendezvényen. Dr. Hubert János az indulási oldalon vezette az orvosi vizsgálatokat: "A magas vérnyomás és pulzus ilyenkor az izgalomnak is betudható, ezért az ilyen esetekben pluszban egy EKG-t is elvégeztünk, hogy eldöntsük, rajthoz állhat-e az úszó."

Szerencsére csak elenyésző volt azoknak az aránya, akik egészségügyi okokból nem vehettek részt a Balaton átúszáson. A főorvos azt tanácsolta az úszóknak, hogy a célba érés után, ha lehet, ne feltétlenül fröccsel és sörrel ünnepeljenek. "Aki nem úszik rendszeresen, annak ez a táv átlagon felüli megpróbáltatást jelent. Az energiát pedig magas glikémiás indexszel rendelkező és magas kalóriatartalmú élelmiszerekkel érdemes pótolni - ilyenkor olyan élelmiszerek is beleférnek, amelyek fogyasztása egyébként nem ajánlott rendszeresen. De az is fontos, hogy kipihenjék a fáradalmakat, sőt, aki teheti, aludjon. Arra is figyelni kell, hogy hazafelé ne állítsuk nagyon hidegre a légkondicionálót az autóban, mert ízületi problémákhoz vezethet ilyen igénybevétel után."

A 'Megúsztam' póló is járt mindenkinek
A balatonboglári Platán strandra még 5 óra után is érkeznek a résztvevők. Fák alatt pihenő emberek mindenütt, a büfék zsúfoltak, és rekkenő hőség van. Van pult, ahol kifogyott a sörkészlet, máshol kimerült, de mosolygós arcok indulnak az északi partra tartó hajókhoz - a szokásosnál talán egy kicsit lassabban. Most már lényegtelen, hogy mennyi idő alatt és hogyan értek át, a "Megúsztam" feliratú pólót az is megkapta, aki feladta valahol a víz közepén.