Az üzleti turisták kedvenc városai

Vágólapra másolva!
Melyek azok a városok, ahol a legtöbb időt töltik az üzleti turisták? A Concur üzleti utazásszervező cég felmérése alapján London a legkedveltebb célpont, megelőzve Sanghajt és Szingapúrt. A legdrágább város pedig Tokió.
Vágólapra másolva!

A felmérésből kiderült, hogy az üzleti utazás egyre nagyobb költségekkel jár a növekvő repülőjegy árak, a borsos szállodai szobaárak és a felszíni közlekedés költségei, például a taxizás miatt. Végeztek egy árösszehasonlítást is az egyes városok között, méghozzá az étkezésre, szórakozásra és szállásra költött összegek figyelembe vételével. Ennek alapján a legdrágább város egy üzleti turista számára nem más, mint Tokió. Az európai városok közül Koppenhága és Stockholm végzett az élmezőnyben, de Perth és Sydney is igencsak drága hely.

Ahol a legtöbb időt töltik az üzleti turisták

A 25 leglátogatottabb városnak közel fele ázsiai, pedig a BBC valószínűsíti, hogy 10 évvel ezelőtt nem lett volna ázsiai város a top ötben. De a felmérés is rámutatott, hogy Ázsia a világgazdaság motorjává vált, így nem csoda, hogy az üzleti utazások iránt is megnőtt az érdeklődés a térségben "Ázsia egyre növekvő szerepe a globális üzleti utazások piacán egyértelmű" - nyilazta a BBC-nek a felmérést végző cég alelnöke. Egész pontosan Kína lehet hamarosan az üzleti utazások legnagyobb piaca, a jelenlegi növekedési trendek alapján néhány éven belül megelőzhetik a jelenleg még vezető USA-t. Már idén is minden eddiginél többet, mintegy 202 milliárd dollárt költenek majd üzleti utakra a kínai magánszemélyek és vállalatok.

London

Forrás: AFP

Az angol főváros a világ egyik vezető pénzügyi központja, rengeteg multinacionális vállalat székhelye, és 2011-ben a leglátogatottabb városnak bizonyult az üzleti turisták körében. A közhiedelemmel ellentétben nem London a legdrágább - bár így is az élmezőnyben van a 6. helyével -, de iszonyú sokat költenek az üzletemberek szállodai kiadásokra. A szállodai szobák ára átlagosan Londonban még drágább, mint például Dubajban.

Sanghaj

Forrás: AFP

Nem meglepő, hogy egy ázsiai város került a második helyre. Sanghaj Kína virágzó keleti partvidékén fekszik, és az ország egyik legfontosabb ipari központja. Sanghaj alapvetően olcsóbbnak számít, mint mondjuk London, viszont autóbérlésre a felmérés szerint 16%-kal többet költenek itt az üzleti turisták.

Szingapúr

Forrás: AFP

Délkelet-Ázsia leggazdagabb városa és a régió üzleti központja Szingapúr. A város tele van felhőkarcolókkal és luxushotelekkel, viszont egészen olcsón lehet közlekedni taxival, tömegközlekedéssel, és autót bérelni is megéri. Érdekesség, hogy Szingapúrban egy kicsit többet költenek az üzleti úton levők étkezésre, mint Londonban.

Peking

Forrás: AFP

A kínai főváros a politikai elit és számos komoly gazdasági érdekkel bíró multicég központja, így nem véletlen, hogy igen kedvelt célpontja az üzleti utazóknak. "A legtöbb ügyfél már jó ideje kialakította az itteni kapcsolatait, amelyeket ápolni kell rendszeres üzleti látogatásokkal is" - mondta a BBC-nek az ATPI utazásszervező cég egyik munkatársa. Pekingben az autóbérlés elég drága, viszont a szállásköltség csak majdnem fele annyi, mint Londonban.

Toronto

Forrás: AFP

Kanada legnagyobb városa az ország üzleti központja és gazdaságának motorja is egyben, 2011-ben a világ 4. legélhetőbb városának választották. A felmérésből kiderült, hogy folyamatosan nő a népszerűsége az üzleti utazók között. A szállodai szobaárak tekintetében versenyképesnek mondható a város, viszont a szórakozás és étkezés terén még drágább, mint London.