Intelligens ültetés az egyik légitársaságnál

Vágólapra másolva!
Repülés közben egy kellemetlenkedő társ a mellettünk lévő ülésen akár alaposan meg is keserítheti az utazásunkat, különösen, ha egy több órás út áll előttünk. Ezt elkerülendő, a lettek nemzeti légitársasága, az AirBaltic elindított egy új szolgáltatást, amelynek lényege, hogy a leendő utasok aszerint választhatják ki ülésszomszédjukat, hogy mivel akarják eltölteni a repülési időt.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal azután, hogy a KLM holland légitársaság bejelentette, a közösségi oldalak segítségével hamarosan lehetővé teszi utasai számára az üléstársuk kiválasztását, az AirBaltic is előállít egy hasonló, de mégis újítónak számító szolgáltatással. A SeatBuddy néven futó projekt keretében az utasok előre megadhatják, hogy mit fognak csinálni a repülés alatt, és ennek alapján kaphatnak egy olyan utastársat a szomszédos ülésre, aki hozzájuk hasonlóan akarja eltölteni az időt.

Forrás: AFP

Aki például egy fontos tárgyalásra szeretné elkészíteni az előadását repülés közben, annak a "Work", vagyis munka kategóriát kell majd választania, így olyan utas kerülhet mellé, aki szintén elfoglalt lesz a repülés alatt. Az sem kizárt, hogy valaki a repülőn töltött időt felhasználná arra, hogy új üzleti partnerre tegyen szert, nekik a "Business talk" kategória megjelölése az ajánlott.

Ha viszont inkább könnyedebb témákról beszélgetve szeretné elütni az időt utastársával, akkor az "Easy Talk"-ot, vagyis a csevegést ajánlott bejelölni. Mivel a regisztrációnál az érdeklődési körökről, hobbikról is meg lehet adni információkat, így szerencsés esetben bőven akad majd közös téma. De gondoltak persze azokra is, akik elsősorban nyugalomra vágynak a felszállást követően, és nem akarnak sem az időjárásról, sem a gazdasági helyzetről beszélgetni: nekik a "Relax", vagyis a pihenés kategóriát kell választani, mint utazás alatti tevékenység.

Az új szolgáltatás igénybevétele nem kötelező, viszont egyelőre ingyenes. A honlapon kell elvégezni egy regisztrációt, itt lehet kiválasztani, hogy mivel szeretné tölteni a repülési időt. Emellett egy mini-kérdőív kitöltésével további szempontokat is lehet támasztani leendő ülésszomszédokkal szemben: például el lehet dönteni, hogy milyen életkorú legyen, beszéljen-e magyarul vagy hasonló végzettséggel rendelkezzen-e, mint mi. A rendszert össze lehet kötni a Facebook profilokkal is, de a SeatBuddy egyik előnye pont az, hogy ez nem kötelező.

Az AirBaltic jelenleg 60 városba viszi az utasokat, köztük Budapestre is. Az első olyan járat, ahol használni lehet a Seat Buddy szolgáltatását június végén fog repülni.