Vágólapra másolva!
Pár hónapig tartó visszaesés után ismét belehúztak a magyar ötcsillagos hotelek, legalábbis, ami a vendégforgalmat illeti. A hazai kereskedelmi szálláshelyek bevétele is nőtt összességében a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi gyorstájékoztatója szerint, mégpedig 14%-kal.
Vágólapra másolva!

Bíztató a helyzet a hazai szállodákban eltöltött vendégéjszakák számát tekintve. Az emelkedés nagyrészt a külföldi vendégeknek köszönhető, akik összesen 928 ezer vendégéjszakát töltöttek el nálunk az első negyed évben. A számuk 9,1 százalékkal nőtt, az itt eltöltött éjszakáké pedig 9,7%-kal a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Több külföldi alszik itt és többet

A szűkösebb korábbi hónapok után éledezni látszik a luxushotelek forgalma is. Az ötcsillagos
szállodák esetében a külföldi vendégek száma áprilisban például 4,6, a vendégéjszakák száma pedig 5,9%-kal nőtt. A legjelentősebb küldő országokból érkező utazók egyre több időt töltenek nálunk, és az adatok azt mutatják, szinte mindegyik turisztikai régióba szívesen ellátogatnak. Egyedül a britek, és az osztrákok jöttek némiképp kevesebben.Ugyanezen időszakban a magyar utazók a teljes vendégforgalom 41%-át tették ki és összesen 656 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az egy évvel korábbihoz képest 3,1%-kal emelkedett az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében, amelyből az is kiderül, hogy a vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból csak egyet érintett.

Forrás: PaksNET.hu

Bíztató szobakihasználtság

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48%-os volt, de a luxushotelek ezen a területen is nagyon jól teljesítettek. Az ötcsillagos szállók 71, a négycsillagosok 54%-os foglaltságot értek el, pedig a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 9,6%-kal (14 924 forinttal) nőtt. Ez természetesen a bevételekben is megmutatkozott, 2011 azonos időszakához viszonyítva idén, április végén 14%-kkal ugrott meg a bevétel. A fővárosban főleg a három-öt csillagos szállodák bizonyultak népszerűeknek, itt a szobák átlagára áprilisban 10 500 és 32 300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5000 és 24 300 forint között alakult, ami 35-109, illetve 17-82 eurónak felel meg.

Üdülési csekk kontra Széchenyi Pihenőkártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül áprilisban még 1764 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1381 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek 547 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 63% volt.

Fizetőképes belföldi vendégkör

Kíváncsiak voltunk arra, hogy ez a pozitív tendencia fővároson kívül is érezhető-e a prémium szállások esetében. A Hotel Azúr Siófok munkatársai kérdésünkre azt válaszolták, hogy náluk az április és május hónapban a tavalyi időszakhoz képest 50 százalékkal növekedett a szobaéjszakák száma. Ennek okát részben abban látják, hogy az idei évben egy új, Hotel Azúr Prémium szárnnyal növelni tudták kapacitásaikat (a tavalyi 222 szobáról 270 szobára). A duplázás esetükben a luxus kategóriás árfekvés ellenére is sikerült - az éjszakánként 30 ezer forintos egyágyasok mellett a 72 ezer forintos luxury suite-okat is szép számmal foglalták a vendégek, akiknek többsége belföldi.

Ráadásul a küszöbön álló csúcsszezontól még többet várnak. "Erős nyárra számítunk, közel 80-90 százalékos kihasználtsággal. Várhatóan a vendégek közel 70 százaléka belföldi lesz."