Kávépakolás halpedikűrrel - nyaralás gyógyfürdőkben

Hévízi fürdőkomlpexum, gyógyfürdő, archív felvételek
Vágólapra másolva!
Aki a wellnesst jobban kedveli, mint a vízparti fürdőzést, és a Balaton helyett a gyógyvizekre szavaz, keressen olyan hotelt, ahol a családja sem unatkozik. Nyugat-magyarországi szállodák következnek saját gyógyvízzel és furcsa kezelésekkel.
Vágólapra másolva!

Hotel Karos Spa, Zalakaros

A gyerekbarát szálloda ezer négyzetméter vízfelülettel és négyezer négyzetméteres wellness részleggel rendelkezik. A gyerektáborokkal, sztárfellépőkkel és rengeteg programmal akár egy balatoni nyaralás alternatívája is lehet, főleg, ha a wellness fontosabb, mint az, hogy a szálláshely a vízparton legyen. (A Balatonhoz egyébként 30 km-t kell utazni Zalakarosról).

A hotel kútjából kinyert víz mozgásszervi, stomatológiai és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére ajánlott, és a szokásos gyógyvizes és szépítő terápiák mellett olyan kezeléseket is bevezettek, mint a kissé bizarr halpedikűr. A terápia során 40 percen keresztül sok apró hal veszi kezelésbe a lábat, ledörzsölik az elhalt hámszöveteket és eltüntetik a bőrkeményedéseket. (Az eljárás a pikkelysömör és az ekcéma kezelésében is hatékony.) Az "Őssejtes arckezelés algákkal" tulajdonképpen tengeri növényekkel és ásványi anyagokkal történő kezelést jelent, a bőrbe juttatott anyagok állítólag csodát tesznek a fáradt bőrrel.

A Harmónia Spa Wellnessbe a külsősöknek 3600 forint a napi belépő, és csak a 6 éven aluli gyerekeknek ingyenes, diákkedvezmény nincs. Ha fel akarjuk fedezni a környéket, a Kis-Balaton és a kápolnapusztai Bivalyrezervátum mellett a zalaegerszegi Aquapalace is szóba jöhet fakultatív programként.

Greenfield Hotel Golf & Spa, Bükfürdő

A szálloda alól 718 méteres mélységből feltörő, 38,5 Celsius fokos vizet 2007-ben minősítették hivatalosan is gyógyvíznek, a kút a hotel korábbi nevét, a Birdland-et viseli. A bükfürdői víz kémiai összetételéből adódóan a nyirokkeringési, légúti krónikus megbetegedések, gerincbántalmak ellenszere, fellazítja a letapadt izmokat és sportsérülések utókezelésére is javasolják, ivókúraként a gyomor- és bélrendszeri problémákon segít.

Az egyik legjobb ötlet a fűtött kültéri medence megépítése volt, így akkor is lehet élvezni a panorámát, ha az időjárás nem túl kegyes hozzánk. A spában kb. 80-féle gyógyászati-és szépségkezelést lehet kipróbálni. Akit nem zavar, hogy vulkanikus iszappal kenik össze, próbálja ki a Parafango nevű terápiát, ami ízületi gyulladások esetén és műtétek utáni regenerációban lehet hasznos. A vulkanikus iszapból és paraffinból álló, 41-42°C fokos keveréket a fájó testrészre helyezik, lepedővel, majd takaróval beborítják.

Egy másik, nem kevésbé szokatlan kezelés a Kolumbiai kávépakolás. A kávéról azt tartják, hogy közvetlenül a nyirokkeringésre hat, méregtelenít, megelőzi a zsírmolekulák lerakódását, és a narancsbőrnek is ellensége, legalábbis külsőleg. A hotel a medical wellness mellett a közeli 18 lyukú golfpálya és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások miatt is népszerű, luxuskategóriás szolgáltatásokat nyújt, ennek megfelelő árképzéssel.

Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár

A szálloda gyógyászati szolgáltatásai a hotel saját kútjából előtörő világhírű sárvári gyógyvízre épülnek, amely a "Spirit gyógyvíz" nevet viseli. A sárvári gyógyvizet többek között mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére ajánlják. Talán vannak, akik emlékeznek rá, hogy a lepárlással készült Termálkristály otthon, a kádban is gyógyított, amíg kapható volt. (Az más kérdés, hogy valójában egy rábasömjéni forrás vizéből készült).

A Spirit Hotel wellness- és fürdőrészlege 10 ezer négyzetméteres, összesen 22 medencével. Helyet kapott egy igazi török hamam és az egyiptomi gyógyiszap-kezelés hagyományait felidéző razul (gyógynövényes gőzös helyiség) is. Nagy hangsúlyt fektetnek a természetes anyagok használatára és a keleti tradíciókon alapuló terápiákra, pl. többféle Ayurveda-kezelés elérhető, de van bambuszszárakkal, meleg ghível (tisztított vajjal) vagy kaviárkivonattal végzett terápia is

NaturMed Hotel Carbona, Hévíz

A hévízi gyógyvíz áldásos hatásait már a római korban is élvezték, de fürdőhely csak 1795-ben, Festetics György gróf jóvoltából épült Európa legnagyobb meleg vizű tava mellé. Nehéz olyan betegséget találni, amire a hévízi gyógyvíz nem jó, a legtöbbször mégis a reumatikus, a gyulladásos csukló- térd- és gerincbántalmakat, bőrbetegségeket és a nőgyógyászati problémákat említik. A hét forrásból táplálkozó tó medrét fedő gyógyiszap koncentráltan tartalmazza a gyógyvíz előnyös tulajdonságait. Az iszapban található rádiumos összetevők csillapítják a fájdalmat és serkentik az anyagcserét. Egyszerre fél óránál hosszabb időt azonban nem ajánlott eltölteni a vízben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hévízen szinte minden szállodának saját termálkútja van, nem kivétel ez alól a NaturMed Hotel Carbona sem. A hotel az orvosi felügyelet mellett végzett kúrára érkező vendégekre és a családi nyaralásokra egyaránt fel van készülve. A profi orvosi szolgáltatások mellett élményfürdővel, uszodával és szépségkezelésekkel várják az aktívabb pihenés híveit, de lehet jógázni, nordic walking- és bringatúrára indulni, plusz pénzért Pilates-órát venni. Hévíz továbbra sem a pörgésről szól, és a családos nyaralók kivételével, a vendégek átlagéletkora is elég magas, de egyszer mindenkinek ki kell próbálni. Csak 6 km-re található a Balatontól.

Nem minden termálvíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz ásványvíz

- Ásványvíz: a felszín alatti vízrétegekből származó víz, ásványianyag-tartalma literenként legalább ezer milligramm.
- Gyógyvíz: olyan magyarországi ásványvíz, amely fizikai tulajdonságai vagy kémiai összetétele miatt bizonyítottan gyógyító hatású, és a hatóság engedélyezte, hogy használják ezt a megnevezést.
- Termálvíz, hévíz: nem ugyanaz, mint a gyógyvíz. A termálvíz 30°C-nál melegebb rétegvíz. Hazánkban több mint ezer termálkút található, ezek közül sokat gyógyvíznek is minősítettek.