Művészeti táborok kreatív gyerekeknek

Színitanoda, gyerekszínészek, a fóti gyermekotthon színjátszói műsort adnak a Károlyi István Gyermekközpontban
Vágólapra másolva!
Nem minden gyereknek szól falmászásról, íjászatról, vagy éppen az állandó hétpróbáról az ideális nyári tábor. Az alábbiakban azoknak a szülőknek adunk tippeket, akiknek gyermeke a sport helyett inkább a művészeti ágak valamelyikéhez vonzódik, érdekli a színészet, a meseillusztráció vagy a zenélés.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi összeállításunkban örökmozgóknak és két lábon járó kiskorú energiabombáknak igyekeztünk megtalálni a legjobb nyári programokat, most azonban a művészeti táborok közül válogattunk.

Mert amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy utódunkban véletlenül sem rejtőzik egy látens olimpikon, vagy ő maga az, aki a sportosabb verziók helyett a kreatív tábor ötlete mellett kampányol, ne aggódjunk, nem leszünk bajban, legalábbis ami a választékot illeti. Számos kézügyességen, vagy tehetségen alapuló nyári kurzust, foglalkozást hirdettek meg idén is kicsiknek országszerte, legyen szó zenéről, színészetről, kerámiáról vagy éppen festészetről. Jöjjön három, amelyekben mi is fantáziát láttunk.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A fóti gyermekotthon színjátszóinak előadása a Károlyi István Gyermekközpontban

Színészkedés Szegeden a Gór Nagy Mária Tinitanodával

Gór Nagy Máriánál olyan hírességek sajátították el a színészmesterséget, mint Liptai Claudia, Oroszlán Szonja, Ullmann Mónika, Miller Zoltán, Deutsch Anita, Farkasházy Réka, Kárász Zénó, Xantus Barbara és Janza Kata. A színésznő 11 éve indította el Tinitanodáját, amely nyáron tanfolyamot is indít a színészmesterség iránt érdeklődő gyerekeknek. Összesen két kurzust tartanak a 9-18 éves korosztály számára, mégpedig Szegeden, elismert művésztanárok vezetésével. A második tábort július 2-án hétfőn indul, ahol szombatig oktatják a résztvevőket a színészet alapjaira. Csomor Ágnes, a szegedi tábor szervezője az origo Stég rovatának elmondta, a jövő heti tábor középpontjában a "latin táncok" állnak majd. "Azért adunk egy-egy fő témát a táboroknak, hogy a gyerekek még jobban élvezzék az egyébként órarendszerű foglalkozásokat. Lesz többek között logopédia, színjátszás, készségfejlesztő csoportos játék, de tanítjuk majd a résztvevőket szinkronizálásra is" - tette hozzá.

A színpadi mozgással, a művészi beszéd alapjaival való ismerkedés mellett a Gór Nagy Mária Tinitanoda táborában különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden gyerekkel külön-külön foglalkozzanak, személyre szabottan tanítsák. Az egyhetes tábor 25 ezer forintba kerül, ebben az árban pedig az oktatáson kívül már az ebéd is benne van. Aki a jövő hétről lecsúszna, vagy a szegedi helyszín nem túl szerencsés földrajzi szempontból számára, ne csüggedjen. A Tinitanoda szeptembertől hétvégénként is indít hasonló kurzusokat a színjátszás iránt érdeklődő kicsiknek, Budapesten és Szegeden egyaránt.

Meseillusztrálás és mesés park Budapesthez közel

Budapesthez valamivel közelebb, alig negyed órás autóútra Sütő Petre Rozália grafikusművész indítja Martonvásáron szokásos képzőművészeti táborát, az SPR Művészeti Csoport keretein belül. A családias légkörbe leginkább első osztályos kortól 18 éves korig várják a kreatív foglalkozások, új képzőművészeti technikák (például linóleummetszés, kollográfia) iránt fogékony gyerekeket. "Idén a meseillusztrálás lesz a fő téma, a technikák pedig e téren kötetlenek, a munkákat készíthetik a gyerekek tussal, vízfestékkel, akvarellel, a legszebbeket pedig elküldjük nemzetközi rajzpályázatokra" - meséli a grafikusnő, hozzátéve. A foglalkozások a fedett műteremben, jó idő esetén pedig egy többek között kölyök pulival tarkított kertben zajlanak, de igény szerint lehetőség van a két perc sétára található Brunszvik kastély lenyűgözően szép parkjában is alkotni.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az eszközökkel együtt, étkezés nélkül 25 ezer forintba kerülő tábort két turnusban szervezik meg. Július 2-ától, és 9-től indítják, öt napon át zajlik és 10-től 13-ig, délután 15-től 18 óráig tartanak a foglalkozások. A számtalan hazai és nemzetközi díjjal jutalmazott nagybányai festőművész azt mondja, táborainak előnye, hogy amellett, hogy családias a légkör, kifejezetten flexibilis. Lehet egy-egy napra is menni, sőt, félősebb gyerekek, akár szülőkkel, nagyszülőkkel is mehetnek a foglalkozásokra.

Rockpalánták figyelem!

Azoknak, akiknek gyermeke még nem tanult zenét, de érdeklődik a rockzene és a hangszerek iránt, a zenetábori foglalkozások közül a Bandatábor lehet a telitalálat. Itt megismerheti az utódunk a zúzós zenéket és azok történetét, kipróbálhatja a hangszereket, úgymint dob, szólógitár, basszusgitár, billentyű, de ismerkedhet az egyes hangszerek megszólaltatásának alapjaival is. Így el tudja majd dönteni a zenetábor után, melyik hangszer lesz számára a legmegfelelőbb.

Természetesen azokat is legalább ilyen nagy szeretettel várják a szervezők, akik már tanultak zenét, vagy kialakulóban van a saját együttesük. Sőt, akik csak álmodoznak egy saját bandáról, azoknak segítenek is tagokat szervezni maguk köré.
A július 2-án és 9-én induló egyhetes gyulai tábor részvételi díja 54 000 forint, ami tartalmazza a 6 napra a szállást teljes ellátással, Budapestről Gyulára az oda-vissza útiköltség árát és egy belépőjegyet is a Várfürdőbe. Gyulaiaknak napközis táborként, ebéddel együtt 34 000 forint.