Lopják a turisták a kétezer éves macskaköveket Rómában

Vágólapra másolva!
A római rendőrség arról számolt be, hogy sok turista a római városnézés közben egyszerűen csak felkap egy mozgatható követ az útról, hogy hazavigye emlékként. A repülőtéren szoktak lebukni.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó macskaköveket az ókori rómaiak vulkanikus eredetű kövekből készítették, és a Rómából kivezető utakat burkolták velük. Róma fő repülőterein (Fiumicino, Ciampino) dolgozó biztonsági szolgálat jelentése szerint egyre többször találnak macskakakövet a hazafelé tartó turisták kézipoggyászaiban.

A Telegraph arról ír, hogy a tolvajok többsége észak-európai, akik mind a poggyász átvilágítása során buktak le a többi utas szeme láttára. Vasárnap a római rendőrség be is mutatta a nyilvánosság előtt azokat a köveket és mozaik darabokat, amelyeket az elmúlt hat hónapban próbáltak kivinni az városból a turisták.

Forrás: [origo]

"Elég szokatlan dolognak számít macskakövet lopni, ugyanakkor azt vesszük észre, hogy egyre sűrűbben fordul elő" - nyilatkozta a római rendőrség vezetője, Antonio Del Greco. "A vétkes turisták Róma utcáin sétálgatva egyszerűen összeszedték azokat a köveket, amiket meg lehetett mozdítani, aztán elrakták a bőröndjükbe, mintha valami szuvenírek lennének." Hozzátette, hogy a macskakövek mellett márványkőből készült mérföldkövek is elő szoktak kerülni a turisták csomagjaiból: ezeket a Via Appiáról hozzák magukkal.

Del Greco azt is elmondta, hogy bár a macskaköveknek pénzbeli értéke tulajdonképpen nincs, technikailag lopásnak számít az elvitelük, ráadásul Róma kulturális örökségét károsítják az akcióval. Ettől függetlenül a reptéren rajtakapott turistákat eddig nem tartóztatták le, csak figyelmeztetésben részesítették őket és visszavették a köveket.

"Szeretném felhívni minden turista figyelmét a város gazdag kulturális örökségének védelmére. Akik ellopnak egy ilyen követ azok csak a tudatlanságukról tesznek tanúbizonyságot. Persze, tudom, hogy milyen legendák övezik Rómát, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak úgy el lehet vinni a macskaköveket. Aki emléktárgyat szeretne Rómából, az vásároljon valamit a szuvenír boltban" - mondta Róma kulturális tanácsosa.