Vágólapra másolva!
Egy újabb, a magyarok nyaralási szokásairól készített felmérésből többek között az is kiderült, hogy a válaszadók negyede nem indul el laptop nélkül nyaralni, 7%-uk pedig végigdolgozza nyári pihenését.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A ma már szinte mindenhol elérhető internetes hálózatnak köszönhetően a munkát sokkal egyszerűbb magunkkal vinni még akár a nyaralásra is. Kiderült, hogy 7 %-a azoknak, akik bevallottan laptoppal mennek nyaralni, gyakorlatilag végigdolgozzák a vakációra szánt időt.

A gumimatrac nem szükséges nyaralási kellék
A 2000 fős nem reprezentatív jellegű felmérésben a lealkudtuk.hu nyaralási szokásaikról kérdezte az embereket. A "melyik 5 tárgyat vinné magával a nyaralásra, amelyeket nem pótolhatna másként" kérdésre a válaszadók 86 százaléka jelölte be a fogkefét, ugyanakkor 81 százalék a mobiltelefonja nélkül nem indulna útnak. Laptopot csaknem a válaszadók negyede vinne magával. Könyvet a megkérdezettek alig fele, gumimatracot pedig csupán 10 százalék visz a nyaralására.

Aki nyaral, nem néz EB-t
A belföldi nyaralások célpontját tekintve továbbra is a Balaton vezet 40 százalékos aránnyal, amit az észak-magyarországi turisztikai régió követ - igaz, jócskán lemaradva - a válaszadók mindössze 11 százaléka utazna ide. Azonban érdemes megemlíteni, hogy a válaszadók 92 százalékát nem érdekelte az éppen folyó labdarúgó Európa Bajnokság, valamint a nyári olimpia sem, amikor a helyszínt kiválasztotta a nyaralásához. Vagyis vélhetően nem végeztek előzetes felmérést, hogy a nyaralás helyszínén vajon tudják-e nézni a sportközvetítéseket.

Minden harmadik ember fóbiás
A lealkudtuk.hu szerint azonban ez jó hír, a felmérésben a válaszadók 25-25 százalékban a tértől és a kosztól rettegnek, míg 20-20 százalékuk tömeg- (agorafóbia), illetve pókiszonyban szenved. Utóbbi viszont az életkorral mérséklődik: a 16-25 évesek között 50 százalék a pókiszony aránya, míg a 46 évesnél idősebb válaszadók esetében már csak 10 százalék ez az arány. Szintén érdekes, hogy a férfiak esetében az átlagnál magasabb, 30 százalék körüli a tömegiszonyban szenvedők aránya. Az viszont egyértelműen pozitív, hogy a válaszadók 55 százaléka már köt biztosítást, ha nyaralni indul.

A fizetési módok tekintetében továbbra is a készpénz vezet 78 százalékkal, amit a bankkártyás fizetés követ 64 százalékkal, a válaszadók 31 százaléka használ valamilyen utalványt, végül alig 1 százalék használ mobilfizetést. Utóbbi arány viszont 4 százalékra ugrik a 26-35 éves korosztály esetében, igaz, ők nagyobb arányban használnak készpénzt, bankkártyát és utalványt is az átlaghoz képest, vélhetően mivel gazdaságilag is aktívabbak.