Kalandparkok a Balatonnál adrenalin-függőknek

Kalandparkok a Balatonnál adrenalin-függőknek
Vágólapra másolva!
Aki megunta a strandon henyélést, és a lángos evést azoknak van egy-két ötletünk a nagy hőség után. Kalandparkok Veszprémtől Siófokig, bobpályával, aranymosással, tutajépítéssel, paintballal és bigfoottal. Garantáltan nem lesz gond az esti elalvással.
Vágólapra másolva!

Az "úgy csinálnék valamit" érzés általában azokban fogalmazódik meg, akik nem csak az egész éves munkába, de a semmittevős, strandolós nyaralásokba is belefáradtak. Unják a lángost és kukoricát, elegük van abból, hogy egy lepedőnyi árnyékos helyért küzdjenek, és több kalandra vágynak, minthogy egy ócska vízibicikliről ugráljanak a vízbe. Az aktív pihenés sokak szerint jobban segít a feltöltődésben, mintha csak simán végigaludnánk és lustálkodnánk az egész nyaralást, ráadásul mozgás után jobban esik a vacsora és az alvás is. A balatoni nyaralóknak szerencsére remek lehetőségek kínálkoznak, hogy extra élményekkel térjenek vissza a szálláshelyeikre. A déli és az északi parton legalább tíz kalandpark található, amelyek egészen eltérő programokat ajánlanak, és kivétel nélkül mindegyikhez tartozik valamilyen étterem, pizzázó, vagy retró menza.
A balatonfűzfői Szabadidőpark Veszprémtől 10 kilométerre 55 ezer négyzetméteren, Fűzfő legszebb erdős területén található. Fél tíztől este kilencig bárki jöhet és felmérheti a terepet, aztán eldöntheti, hogy bobozna, paintballozna, íjászkodba, vagy inkább megpróbálkozna a mászó toronnyal.

Forrás: MTI/Orosz Péter
Munkás ellenőrzi a fűzfői bobpályát átadása előtt

A bob az egyik legnépszerűbb móka, talán mert nincsenek különösebb megkötések. A pálya 800 méter hosszú, 40 méter szintkülönbséggel. A tapasztaltabbak szerint a nagyobb súly miatt nagyobb sebességet lehet elérni, így érdemesebb a kocsikban ketten utazni. Ha valaki ragaszkodik a szóló bobozáshoz, természetesen egyedül is mehet. A sebességét tulajdonképpen mindenki maga szabályozza, a legvadabbak viszont elérhetik akár a 40km/h-t is. Bukkanók, éles döntött kanyarók és egy 15 méteres alagút borzolja a kedélyeket. A kocsik rögzítettek, a bobozók pedig hárompontos biztonsági övet használnak. A pályán 1-5 és 10 csúszásra szóló jegyeket lehet váltani 390-1800 és 3200 forintos áron. Csoportkísérők és csoportokat fuvarozó busz sofőrök ingyen csúszhatnak. A gyerekeknek garantáltan nem lesz gond az esti elalvással, ha végigjárják a kalandpark Kis Vuk kalandösvényét. Az átlagos járószint másfél-két méter magasban húzódik és főleg ügyességi, egyensúly és erőfeladatokkal kell megbirkózni. Ára: 1000 forint.

Vadnyugati kalandok: Westrenpark, Nemesvita
Balatonedericstől négy kilométerre északra nem pattintgatják az ostort a betyárok, nem legelésznek szürke marhák és rackajuhok és citeraszó sem hallatszik. Bár az egykori marhahajcsárok is pattintgattak hajdanán, itt Nemesvitán, aWesternparkban inkább a lasszózás dívik. A "saloonban" countryzene szól, a pincérek pedig cowboy jelmezben szolgálnak fel. A kisebbeknek pónit nyergelnek, a felnőtteknek a western lovaglás csínját-bínját mutatják be, de kipróbálhatjuk a patkódobást és aranymosónak is lehet jelentkezni.

Bankrablás és pisztoly párbaj, túszejtés és szabadítás, wishkey-zés, bunyózás és az összes vadnyugati sztereotípia egy pillanatra tényleg megelevenedik a western show-kon, amely a belépő árába beletartozik. A színészi teljesítményen sok múlik, de az autentikus díszletek, és az eldördülő pisztolyok egészen valódinak tűnnek. A turisták láthatnak ezen kívül indián rituálékat, sólyomröptetést, cowboy-indián harcot és pókerpartit. A Westernpark egész napos, de minimum 4 órás elfoglaltságot jelent, a belépő felnőtteknek és gyerekeknek (3 éves kor fölött) egyaránt 1700 forint.

Zánkaland, Zánka: a hőség elől is elmenekülhetünk
Az ügyesség mellett itt némi kreativitásra is szükség lehet a Zánkalandban. Az egyik legérdekesebb ilyen program például a rekesztorony építés. A kérdés, hogyegymásra rakott rekeszekből ki tud magasabb tornyot építeni úgy, hogy közben fel is mászik rá. A jelentkezők felsőbiztosítás mellett próbálkozhatnak.

Szintén szükség lehet némi leleményességhez a terepjárós túrákon. A környék úttalan útjait bebarangolhatják a jelentkezők, közben megküzdhetnek a sárral és az emelkedőkkel, hidat építhetnek, csörlőzhetnek, és remek helyeket fedezhetnek fel. Árak: 15000 Ft/óra (1-6 fő).
A tutajépítés sem mindennapos feladat a kalandparkok programkínálatában, de itt Zánkán még alapanyagot is biztosítnak hozzá. Ha a tutaj elkészült az alkotók vízrebocsáthatják és utazhatnak is rajta. Ezen kívül falmászás, airsoft lövészet, magaslati kötélpálya és íjászat várja a vállalkozó kedvűeket.

Családi kedvezmény: Kalandsziget Tihany
Tihanyban belépődíj nincs, csupán a pályahasználatért kell fizetni. Gyerekpálya (130 cm-ig) 1500 Ft/fő/1,5 óra, a junior pálya (130 cm felett) 1300 Ft/fő/óra, a felnőtt pályák pedig (140 cm felett) másfél óránként 2500 forintba kerülnek személyenként. A tihanyi park előnye, hogy alig 30 méterre fekszik a Tihany-Gödrösi szabad strandtól, vagyis az adrenalin sokk után helyben meg is pihenhetünk egy fürdés erejéig. A Kalandszigeten három különböző nehézségi fokú akadálypályán, egy mászófán és egy a félköríves lecsúszó pályán kereshetjük a kihívásokat. Idén három gyerek esetén az egyik szülő ingyen szórakozhat.

A kalandpálya használata előtt minden látogatónknak egy úgynevezett betanító pályán segítenek megtanulni a karabiner, a csigák és biztosítókötelek használatát, valamint az alapvető mászási technikákat.
Még több lehetőség: Zamárdi Gyenesdiás, Siófok
A paintballozás, a stratégiai gondolkodást erősítő infraharc és a Quad a legnépszerűbb program Siófokon a FullExrém Sportparkban. A kevésbé kreatív, de annál vadabb kalandokhoz a visszatérő turisták viszont a bigfoot-ot ajánlják. A traktorkerekes járgányokkal autótaposásban vehetünk részt, de kizárólag utasként. Ugyanezekkel a gépszörnyekkel csapatjátékokat is lebonyolítanak a szervezők.

A Zamárdi Kalandpark ma már szinte fogalom a déli parton. Az autópályától és a Zamárdi-felső vasútállomásától mintegy száz méterre található harmincötezer négyzetméteres létesítményt egy erdős ligetben alakították ki kanopipályával, mászó falakkal, vízidodzsemmel, pizzériával.
A gyenesdiási kalandpark fekvése is kellemes, közvetlenül a gyenesi Lidóstrand mellett épül fel. Előnye - csakúgy, mint az összes többi ilyen jellegű létesítménynek- hogy a szezont megnyújtva, még ősszel is élvezhetők a programok.