Amíg nyaralunk, kedvencünk hotelbe is mehet

Hogyan válasszunk kutyapanziót? barney, stég
Vágólapra másolva!
A nyaralási szezon kapcsán egy kutyatulajdonos segített nekünk, hogyan érdemes kutyapanziót választani, ha négylábú társunkat nem vihetjük magunkkal az utazásra. A tanulság, hogy akár kenneles, akár családiasabb verziót, kintit, bentit, budapestit vagy vidékit választunk, a legfontosabb, hogy szinte családtagként fogadják be kedvencünket átmeneti otthonában is.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Arról már írtunk, hogy mire érdemes figyelni, ha közös nyaralást tervezünk házi kedvenceinkkel, ezúttal azonban azt néztük meg, mennyibe kerül, és mire számítsunk, ha szabadságunk idejére panzióba adjuk a kutyát.

Mert kutyapanziókból tényleg nincs hiány, van választék bőséggel, csak rá kell szánni magunkat, hogy a családi kedvencet "idegen" helyre adva induljunk nyaralni. Sokakban bűntudatot kelt a gondolat, hogy kutyájukat hasonló stressznek tegyék ki, pedig, ha gondosan választjuk ki a négylábú átmeneti szállását, akkor jó esetben neki is vakációnak tűnhet a dolog.

Sokat számít a személyes szimpátia
"Én a neten kezdtem el keresni Barney-nak a megfelelő szállást, de a kenneles verziók helyett végül egy családiasabb közeget választottam. Ha őszinte akarok lenni, valójában a tulajdonos lány volt az, aki első látásra nagyon szimpatikus volt, igazi kutyaimádó, családi házzal, kerttel" - meséli Szántai Bea, aki vizsláját hektikus munkája, ritkábban pedig nyaralás miatt kényszerül néha kutyapanzióban "üdültetni".

Szerinte a családias körélmények között üzemeltetett kutyahotelek előnye, hogy sokszor flexibilisek, náluk már arra is volt példa, hogy amikor nagyon elfoglalt volt, autóval eljöttek Barney-ért, majd az előre meghatározott kilométeráron el is vitték.

Kell az oltási könyv, de jól jön a játszós nyakörv is
Azt mondja, neki a legfontosabb szempont az volt, hogy a lakásban tartott kutyáját a lehető legkevésbé drasztikusan szakítsa ki megszokott környezetéből. "A legtöbb panzióban a napidíjban nincs benne a kaja. A gazdik vihetik a tápot, és ami a legfontosabb a kutyus biztonságot adó, saját fekhelyét. Játékokat pedig ott kap." - teszi hozzá a gyakorlott kutyapanzióztató gazdi, aki azt tanácsolja, hogy a sokszor eszeveszett falkajátékra felkészülve "játszós", ne pedig drága, divatnyakörvben vigyük a négylábúakat hasonló helyre. Hozzáteszi, hogy azoknak, akik eldöntötték, hogy a család kedvencét hasonló helyen szeretnék a nyaralás idejére elhelyezni, a kedvencükön kívül magukkal kell vinniük annak oltási könyvét is. "Ezt első alkalommal elkérik, mert érvényes veszettség elleni oltás nélkül nem veszik be. Később már csak akkor kellhet, ha valami változás történik."

Arra a kérdésre, hogy hogyan viselte Barney az első panziós üdülését azt válaszolja, hogy kifejezetten jól, ilyenkor ugyanis többnyire 2-3 "pajti" is van már ott, így egyből elindul a játék. "Sokszor nem is veszi észre, hogy elmegyek. Talán csak egyszer viselte nehezebben, amikor a panzió vezetőjével a városban futottam össze, és át kellett szállnia az ő autójába."

Némi pluszért tanítják is
A budapesti kutyatulajdonos úgy véli, sokszor tényleg a gazdik viselik nehezebben a külön töltött időt, miközben a család többnyire egyedüli kutyája élvezi, hogy egész nap kutyabarátokkal hancúrozhat. Rengeteg izgalom éri, amit általában nagyon élvez, este pedig a kutyapanzió, vagyis a családi ház konyhájában alszik, ahol néha 5-6 kutya fekhelye áll egyszerre.

Szántai Bea szerint mintegy 2400-2600 forintos napi árak mellett megéri jó helyen tudni a kedvencét, ha 2-3 napra, ritkábban pedig egy hétre elutazik valahova. Némi extra díjért ráadásul tanítják is a négylábúakat, így a játék és ellátás mellé még némi oktatást is igényelhetünk.

"Apróság, de nekem az is sokat jelent, hogy ahova mi járunk, ott a panziót üzemeltető lány nagyon interaktív, rendszeresen küld e-mailben képeket róla, Facebookon is megosztja a kutyusok játéka közben készített képeket, videókat."- zárja tanácsait, hozzátéve, hogy a legfontosabb mégis az, hogy ne palotát keressünk kedvenceink számára, hanem olyan helyet, embereket találjunk, ahol ideiglenes családtagként tekintenek a kutyánkra, míg mi magunk nem lehetünk vele.

A napidíj az állat méretétől függ
Az érdi parkosított zöldövezetben lévő Kutyakozmetika és Panzióban a napidíjat például a kutya mérete alapján határozzák meg. Egy kistestű eb után 1500, egy közepes után 2000, míg egy nagyobb után 2500 forintot kérnek el, ebben az árban benne foglaltatik a teljes étkeztetés is. A Happy Puppy szintén családias panzió, de budapesti. A napi 2400 forintos kutyapanzióztatás mellett lehetőség van bentlakásos kutyaiskoláztatásra is. A kistestű kutyákat lakásban helyezik el, napi háromszori sétával, limitált létszámmal a XV. kerületi panzióban, míg a kutyusok pilisi tanyájukon való elhelyezése (házban és/vagy udvaron) már mérettől független. A kedvencek átvétele a XVIII. kerületben és Vecsésen történik, a tanyára való ki-, illetve visszaszállítás pedig díjmentes. A Svábhegyi Kutyapanzióban lakosztályok és kennelek közül is lehet választani. Előbbi 5000 forintba kerül éjszakánként (az ár tartalmaz egy prémium minőségű német táppal való ellátást is) egy kutyának, míg utóbbi, egy kutyának 4000, többnek 3500 forint fejenként. VIP lakosztályt 6000 forintért foglalhatunk kedvencünknek egy napra. Amennyiben a gazdik megrendelik, lehetőség van az utolsó napon kutyakozmetikázásra is.