80 ezerért már saját golfszettünk lehet

golf, golffelszerelés, golfápálya
Vágólapra másolva!
A golf rég kinőtte magát a németalföldi és a brit arisztokrácia egyik kedvenc időtöltéséből, és olyan nemzetközileg népszerű kedvteléssé vált, amit itthon is egyre többen gyakorolnak. Utánajártunk, ha valaki idén nyáron vágna bele a golfozásba, mekkora és milyen költségekkel kell számolnia.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Guido Alberto Rossi

Sokan a gazdagok sportjaként tartják számon, pedig kis odafigyeléssel sokat spórolva is tudjuk űzni ezt a fajta szabadidős tevékenységet, amelynek legnagyobb előnyei közé a zöld, harmonikus környezetet, a szabad levegőt sorolják. Kétségtelen, hogy annak, aki felfrissülésre vágyik, ugyanakkor távol áll tőle az edzőtermek bezártsága, azoknak megfelelő alternatíva a mozgásra egy hatalmas, füves terület, ahol a cél, hogy minél kevesebb ütésből a lyukba tudják juttatni a labdát ütőjével. Ez, bár talán elsőre nem úgy tűnik, igenis komoly munka, hiszen adott esetben 6-8 kilométeres szakaszt is be kell járni, miközben a nagyon nagy koncentrációt igénylő swingeket, vagyis ütéseket kell pontosan végrehajtani.

Változó árak

Szerencsére ma már Magyarországon sem lehet ok panaszra már ami a helyszíneket illeti, hiszen ha valaki golfozásra adja a fejét, számos pálya közül választhat országszerte. Golf klubbokból, sőt szerencsére 18 vagy 9 szakaszos golfpályával rendelkező hotelekből is gazdag a választék. Előbbiek között szerepel a Birdland Golf & Country Club, Boya Eagles Golf & Country Club, European Lakes Golf & Country Club, Magyar Golf Club, Old Lake Golf Club, Pannonia Golf & Country Club, Royal Balaton Golf & Yacht Club vagy a Greenfield Golf Course. Kezdetnek természetesen a kevesebb szakaszos golfpálya is tökéletes helyszín, ezekből is akad szép számmal, köztük a nemrégiben újranyitott 9 lyukú Academy Golf Budapest, vagy a hévízi Lotus Therme Hotel & Spa szálloda 6 lyukú golfpályája.

A tagságik ára országszerte változó, van ahol az éves VIP Klubtagság 185 000 forint, van ahol az éves jogot és a tagdíjat külön kell fizetni, és a végösszeg eléri a negyedmillió forintot is a tizenkét hónapra. Akad olyan hely is, ahol (például a budapesti St.Lőrinc Golf Klub) ennyiért már éves családi játékjogot kapunk, míg vannak klubok, ahol a hölgyeket külön kedvezményben részesítik.

Tanulás szimulátoron - fontosak a jó alapok

Az első ütésekhez mindenképp szükségünk van oktatóra. Általában öt-tíz órával érdemes számolnunk, majd ezt követően önállóan gyakorolva alig pár hét alatt is el tudunk sajátítani már egy jó alapot. Kezdőknek Driving Range és Par 3-as pálya való, itt csiszolhatják tudásukat, majd pályaalkalmassági vizsga letétele után már jöhet is a 18 szakaszos pálya.

Az egyéni golfoktatás árai nagyon különbözőek, 6, de akár 15 ezer forintot is fizethetünk helytől, tanártól függően egy-egy tanulóóráért. Ha tanfolyami közeggel is megelégszünk, érdemes egy 10 órás kurzusra beiratkoznunk, ilyeneket a golfklubok 30-55 000 forintos áron is indítanak már, a résztvevők számától függően. Ezekben az árakban többnyire az ütőbérlés és a vizsgáztatás is benne van már.

A legelkötelezettebb és legszorgalmasabb kezdő golfozók, akiknek a pénz egyáltalán nem akadály, akár Damian MacPherson (a Brit Profi Golfszövetség - PGA tagja), irányítása alatt is tanulhatnak a Hajógyári-szigeten vagy a nagy múltú Old Lake Golf Clubban Tatán. A több mint 20 éves nemzetközi profi játékos múlttal és oktatói tapasztalattal rendelkező játékos akadémiáján a 2,45 millió forintba kerül a legmagasabb szintű, "platina" fokozatú egyéni oktatási program. Ebben 8 óra oktatás van benne minden hónapban áprilistól novemberig, 4 óra oktatás minden hónapban decembertől márciusig szimulátoron, a Mind coach tréning technikák elsajátítása, V 1 pro szoftveres videó analízis, intenzív edzőtábor a golfszezon ideje alatt Magyarországon (3 nap szállással), táplálkozási tanácsadás az optimális teljesítményhez, e-mail-es és telefonos támogatás egész évben, korlátlan gyakorlólabda használat, valamint teljes éves tagság az Old Lake Golf Club-ban.

Felszerelés - kezdőként érdemes és lehet is spórolni

Manapság 80 vagy 100 ezer forintért is összeállíthatunk egy kezdő golfszettet, igaz, ennek a sokszorosát is elkölthetjük. Ezzel azonban érdemes lehet várni kicsit, és ha az idő, és a játékszenvedély azt igazolja, hogy a golf a mi sportunk, majd csak akkor költsünk rá többet.
Az abszolút kezdőknek grafitnyeles, rugalmasabb verziót ajánlanak, a szakértők szerint ezekkel könnyebb ütni, nagyobb fejűek, szélesebb talpúak, ráadásul a súlyozásuknak köszönhetően segítik a lendítést.

Bár a teljes felszerelés 14 ütőből áll, célszerű inkább egyesével megvenni a "set" darabjait. Egy kezdő játékos az első hónapokban úgyis csupán hármat használ belőlük. A netes aukciós oldalakon hatalmas a kínálat, akár új, akár használt ütőt vennénk. Sokat spórolhatunk így is, ha nem akarunk 30-35 ezer forintot költeni egy komolyabb vas példányért, vagy például 100 ezer forint fölötti összeget egy titánium, precíziós fejű, grafit nyelű hibridért. Kaphatók külön kezdő csomagok is, így 25 ezer forintért alkalmi, vagy amatőr golfozóknak 3 darabos ütőszett zsákban.

Forrás: AFP/Guido Alberto Rossi

A táskák közül hordozhatót éri meg leginkább vásárolni, 15-25 ezer forintért már egész jókat kaphatunk, míg kesztyűt 3-4000 forintért vehetünk. A megfelelő golfcipő is fontos, azt akciósan akár 15 ezer forintért is beszerezhetjük, de a márkásabb példányokért akár 30-40 ezer forintot is fizethetünk.

Labdából se költsünk profi verziókra, a kezdők számára itt is gyártanak külön. Kemény, kétrétegű labdákat vegyünk, ezek hosszabban szállnak, nem olyan sérülékenyek. Háromdarabos csomagokban árulnak 1500-2000 forintért is labdát, de a neten találhatunk már 300, sőt 200 forintos darabonkénti áron is. Természetesen vannak külön női, férfi, jobb- és balkezes ütők, ez tőlünk, igényeinktől és a pénztárcánktól függ, milyet választunk.