Földalatti titkos világ és bormúzeum az egri várban

eger, eger vár ostroma, az egri vár
Vágólapra másolva!
Az eredeti elképzelésekhez képest újabb elemekkel bővül az egri vár idén megkezdődő, 1,75 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztése és rekonstrukciója - tájékoztatta az MTI-t a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője.
Vágólapra másolva!

Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése elnevezésű, az Új Széchenyi Terv támogatását élvező program keretében megvalósul az egykori provizori palota dézsmapince-rendszerének, illetve a Szép bástyának a turisztikai fejlesztése, az egykori kovácsműhely rekonstrukciója, egy úgynevezett Török-kert és a Vársétány, illetve egy játszótér, az úgynevezett Apródvár kialakítása - közölte Benedek István.

Forrás: Wikipedia/Wojsyl
Forrás: Wikipedia/Wojsyl

Mint elmondta, a provizori pincerendszerben egy földalatti titkos világot és bormúzeumot alakítanak ki. A megépülő fogadóépületben és három szinten, közel 1300 négyzetméternyi új kiállítótér jön létre. A Szép-bástya helyreállításának a falmaradványok megvédésén túl alapvető célja a bástya eredeti formájának jelzése, vizuális bemutatása. A bástya tetején körkilátó terasz, kálváriadomb létesül, ahonnan az egész vár és környékének egyedülálló bemutatása válik lehetségessé. Az úgynevezett Mesterségek házát alakítják ki a vár egykori kovácsműhelyének feltámasztásával, amely a Varkoch-kapu mellett helyezkedett el. A helyreállítással kiállítási helyszín létesül, illetve egy közel 100 négyzetméteres zárt foglalkoztató tér, ahol középkori mesterségek bemutatására, kipróbálására nyílik lehetőség.

A falak konzerválásával megvalósul a bástyaudvar revitalizációja; a teraszos rendszerű területen jön létre a Török-kert és az Apródvár elnevezésű játszópark. Ugyanakkor a Dobó utcától a vár északi bejáratáig sétaút húzódik majd az alsó és a külső várfalsétányok összekötésével - ismertette a program elemeit Benedek István. A cél, hogy 2014-re egy interaktív, mozgalmas, sokszínű látványosság jöjjön létre, amelynek falai között mindenki találhatja majd a maga igényeinek megfelelő látnivalót.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az egri vár Magyarország egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 300-350 ezer látogatót fogad. A vár történetét bemutató korábbi kiállítást tízmillióan tekintették meg 18 év alatt.