Amiben nem lehet csalódni: a Costa Brava és Barcelona

Vágólapra másolva!
A Costa Brava nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nyaralási helyszín Spanyolországban. A türkizkék tenger, a homokos strandok, a sziklás kis öblök és a hangulatos üdülővárosok évről évre rengeteg turistát vonzanak. Ráadásul a környék tele van izgalmas városnéző és kirándulási lehetőségekkel, így minden adott egy pihentető, de mégis mozgalmas nyaraláshoz.
Vágólapra másolva!

Lloret de Mar mintegy 70 kilométerre, északra található Barcelonától, és a Costa Brava egyik legpörgősebb városa. Jó választás lehet a fiataloknak, mivel bőven van lehetőség aktív kikapcsolódásra, sportolásra és bulizásra is. Egykori halászfaluból egy modern üdülővárossá nőtte ki magát, rengeteg szálloda és étterem gondoskodik a nyaralók magas színvonalú kiszolgálásáról. A város tengerpartja mintegy 7 kilométer hosszú és több nagy, homokos strandot is találunk. Érdemes elmenni hajókirándulásra, a strandokon rengeteg társaság kínál hosszabb-rövidebb hajóutakat.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
A Costa Brava strandjainak többségén honokos a part

Ha viszont nyugodtabb, de annál romantikusabb helyre vágyunk, akkor a Llorettől alig néhány kilométerre lévő Tossa de Mar lehet az ideális nyaralási helyszín. Egy gyönyörű kis üdülővárosról van szó, ahol legalább egy napot mindenkinek ajánlott eltölteni. Sétálgathatunk a hangulatos utcákon, fel lehet menni a dombon lévő óvárosi részbe, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Itt szinte kötelező beülni egy sangríára is. A strandon be lehet fizetni hajókirándulásokra vagy egyszerűen csak napozhatunk egyet a tengerparton. A tenger gyönyörű türkizkék, a part mentén pedig látványos sziklás részek vannak mindenfelé. Este szépen kivilágítják a várat, ami így nagyon romantikus látványt nyújt. Itt is sok éttermet, bárt találunk, de szupermarket is van bevásárláshoz. A spanyolok egyébként nagyon kedvesek, közvetlenek és vendégszeretőek, és ha már csak pár szót tudunk spanyolul az egyrészt jól jön nekünk, másrészt nagyon hálásak lesznek érte a helyiek.

Forrás: AFP
Tossa de Mar nagyon szép

Ami a közlekedést illeti, Lloretből és Tossa de Marból is naponta mennek menetrend szerinti buszjáratok Barcelonába, Gironába, Figueresbe és más nagyvárosokba. Barcelonába nagyjából egy óra az út, és 10 euróba kerül a jegy egy irányba. Emellett Barcelonába lehet menni vonattal is, bár ahhoz át kell menni először a közeli Blanesbe, itt lehet felszállni a vonatra. A tengerparti üdülővárosok között egyébként akár hajóval is lehet közlekedni. Ez a környék éppen amiatt is ideális nyaralási helyszín, mert 100 km-es távolságon belül rengeteg programot, városnézést lehet szervezni. Ráadásul nem is akármilyen helyszínekre.

Barcelona az a város, amelyikbe pillanatok alatt bele lehet szeretni és igazából sosem lehet megunni. Mert egyszerre gyönyörű, látványosságokban gazdag, vidám és izgalmas. Három-négy napot minimum érdemes rászánni Barcelonára, ha szeretnénk egy tartalmas ízelítőt kapni belőle. Antoni Gaudí remekműveit mindenképp vegyük be a programba. És aki teheti a Sagrada Famíliát nézze meg belülről is: már nagyon jól haladnak az építkezéssel és szinte szédítő látványt nyújt. A belépőjegy ára felnőttnek 13, diákoknak 11 euró, és bár megeshet, hogy várni kell a bejutásra, de így is megéri az élményt. Aztán a Güell Parkban hűsölhetünk egyet a pálmafák alatt és lehet gyönyörködni a kilátásban is, egyes részeiről nagyon jól rá lehet látni a városra. A Casa Batlló jellegzetessége, hogy keresve sem találunk rajta egyenes vonalat, és a Casa Milával egyetemben Barcelona legelegánsabb sugárútján, a Passeig de Gracián található.

Forrás: AFP
A Sagrada Família belülről

Aztán ott a Ramblas, a város fő sétálóutcája, érdemes oda-vissza végigmenni rajta. Indulhatunk a kikötő felől, a Kolumbusz-szobortól, ahol a Ramblas előtt még bőven el lehet időzni: benézhetünk az Akváriumba (18 euró a felnőttjegy, 13 euró a gyerekjegy, de nagyon látványos a kiállítás), lehet üldögélni a kikötőben, a hajózás szerelmeseinek pedig a Tengerészeti Múzeum keltheti fel a figyelmét. Aztán a Ramblán nem győzzük majd kapkodni a fejünket, annyi a látnivaló. Árusok, standok, kávézók, bárok mindenfelé, egy tapasra mindenképp térjünk be sétálás közben. A piacra is érdemes benézni még akkor is, ha nem szándékozunk vásárolni, mert nem mindennapi látvány. Jó hír, hogy sok árussal lehet alkudozni, viszont az értékekre fokozottan nagyon kell vigyázni a Ramblás és környékén, mert rengeteg a tolvaj, akik jól elvegyülnek a tömegben. Aztán tegyünk egy kitérőt a gótikus negyedbe is, amelyet a Ramblashoz közel találunk. Ha végig sétáltuk az 1,2 kilométer hosszú Ramblást, akkor a hatalmas Plaza de Catalunyára, Barcelona egyik főterére fogunk kilukadni. Akinek netán még vásárolni volna kedve, az nézzen itt be az El Corte Inglésbe.

Forrás: AFP
A Ramblán kötelező végigsétálni

A Montjuic megmászása szintén kihagyhatatlan, és szerencsére közel van a központhoz. Fantasztikus kilátás, gyönyörű botanikus kertek, a Spanyol Falu skanzen és az olimpiai stadion is várja a látogatókat. Gyalog, autóval, busszal és libegővel is fel lehet menni. És ha már stadion, az FC Barcelona otthona, a Camp Nou se maradjon ki, mert fantasztikus dolog, hogy körbe lehet nézni a stadiont és a múzeumot; garantáltan nem csak a Barca-szurkolóknak fog tetszeni. Nem túl olcsó mondjuk a túra: a felnőttjegy 22 euró, a diákjegy 16,50 euró, de nem rég alaposan felújították a stadiont belülről, így nagyon szép az egész.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
A Güell Park

Aztán említhetnénk a Tibidabo hegyet is, az állatkertet a Parc de la Ciutadellával, a Plaza d'Espanyát, a Picasso múzeumot, a strandot és megannyi más látnivalót. Metróval szinte bárhová el lehet jutni kényelmesen, ajánlott egy- vagy többnapos jegyet venni az utazáshoz. Aki pedig sok múzeumot szeretne megnézni, annak érdemes kiváltani a Barcelona Kártyát, ami az ingyenes utazás mellett kedvezményes belépést biztosít rengeteg múzeumba. Aztán egyik este vegyük be a programba a mágikus szökőkutat is: ez a város egyik kedvenc látványossága, mivel esténkén színes fényekben pompázik és zenére táncol benne a víz. A Plaza d'Espanyával szemben találjuk, és a főszezonban csütörtöktől vasárnapig este 9 és 11 között félóránként van zenés showműsor, méghozzá ingyen. Méltó lezárása lehet egy barcelonai kirándulásnak.

Forrás: AFP
A mágikus szökőkút

Alig több, mint egy órányi buszozásra van a katalán fővárostól Girona, ami személyes kedvencem: egy varázslatos hangulatú kisvárosról van szó. Átszeli az Onyar folyó, és az óváros színes házai a part mentén igazi jellegzetességnek számítanak. Érdemes keresztül-kasul bejárni a szűk, kacskaringós, macskaköves utcákat, mert nagyon szép és elegáns Girona, ráadásul egy igazi középkori időutazásban lehet itt részünk. A város fő nevezetessége a gyönyörű katedrálisa, amelyhez egy barokk lépcsősor vezet felfelé. Aztán sétálhatunk a zsidó negyedben, meg lehet nézni egy ma már nem működő arab fürdőt, ami még a 12. században épült. Illetve végig lehet menni az óváros körül húzódó városfal egyrészén, ami egyrészt hangulatos, másrészt klassz rálátás nyílik a városra. Persze Girona alaposan felkészült a turistákra, így rengeteg éttermet, kávézót találhatunk az óvárosi részen is.

Forrás: AFP
Girona

Szintén ideális kirándulóhely a környéken Figueres, amely elsősorban a Salvador Dalí múzeumról híres. Kiváló délutáni program a múzeum meglátogatása, akkor is ajánlott megnézni, ha nem feltétlenül kedveljük Dalí munkásságát. A múzeumban nem lehet unatkozni, már kívülről is igencsak furcsa benyomást kelt, belülről pedig főleg: Dalí korai időszakától kezdődően egészen a halála előtti utolsó pillanatokban alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai is ki vannak állítva. A felnőttjegy 12 euróba, a gyerek és a nyugdíjas 9 euróba kerül.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
A montserrati kolostor

Ha Barcelona környékén járunk, akkor Montserratba is érdemes ellátogatni, és megnézni a hegy tetején található bencés kolostort. Egészen különleges kisugárzása van a helynek, nagyon jó a levegő és csodálatos a kilátás. Bátran össze lehet kötni a kolostor megtekintését egy jókora kirándulással vagy hegymászással. Egyébként autóval, busszal vagy libegővel is fel lehet jutni a hegyre, amelyet furcsábbnál furcsább alakú sziklák alkotnak. A kolostor is gyönyörű, körbe lehet járni, és meg lehet hallgatni a világhíres fiúkórusának előadását is. Ne felejtsük el megérinteni a Fekete Madonna szobrát, mert a legendák szerint szerencsét hoz és beteljesíti egy kívánságunkat is. Barcelona felől vonattal is lehet jönni, autóval pedig Martorellnél kell lehajtani az autópályáról.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
Mesés a kilátás a Montserrat tetejéről

A luxusszállodáktól a panziókon át a hostelekig mindenféle kategóriájú szállást meg lehet találni a Costa Braván és Barcelonában, és számos utazási iroda is szervez utakat errefelé. A kempingezést kedvelőknek pedig Cala Llevadót tudom nagyon ajánlani. Tossa de Martól 3 kilométerre, a part mentén található gyönyörű, védett területen építették ki. Négycsillagos és nagyon jól felszerelt, több úszómedence és sportolási lehetőség is van. És persze saját strand. Arra mondjuk számítani kell, hogy kicsit meredek út vezet a parttól felfelé, viszont pazar a kilátás. Ha saját sátrat viszünk, akkor egy éjszakáért 39 eurót kell fizetni.

Ami az utazást illeti, Budapestről a fapados légitársaságok közül a WizzAir és a Ryanair is közlekedtet közvetlen járatot Barcelónába, méghozzá az El Prat repülőtérre viszik az utasokat. Busszal körülbelül egy napos útra kell számítani Budapestről, ami nem kevés, de azért kibírható, és jó érzés végigmenni a Földközi-tenger partján. Május közepétől már számíthatunk 30 fok körüli hőmérsékletre, bár a tenger májusban és június elején még viszonylag hideg. Én kétszer is augusztus végén illetve szemptember első két hetében nyaraltam a Costa Braván és egy-egy esős napot leszámítva tökéletes strandidő volt végig.