Az ország fele a Balatonnál nyaralna

Balaton, strand, hőség, nyár, Az ország fele a Balcsinál nyaralna
Vágólapra másolva!
Legalábbis egy felmérés szerint. És minderre egy átlagos magyar család 102 ezer forintot hajlandó áldozni. Ez ugyanakkora összeg, mint tavaly, ám egyelőre úgy tűnik, ezt ebben az évben már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. Kiderült, hogy az idei évben is a Balaton lesz a sláger az itthon nyaralóknál.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György



Itt a stégen néhány napja írtunk arról, hogy drágább lesz a magyar tenger, a balatonparti fizetős strandok fele idén megemelte a belépődíjakat. A Magyar Turizmus Zrt. nemrég publikált, a magyar lakosság 2012-es főszezonbeli utazási terveit vizsgáló kutatásából pedig az derült ki, hogy lankad a magyar családok nyaralási kedve. Idén mindössze a megkérdezett háztartások harmadában terveznek utazást májustól szeptemberig, míg tavaly ilyenkor még a családok 54 százaléka tervezett nyári üdülést.

Tízből hét család belföldön marad
Azok a megkérdezettek, akik viszont nyaralást terveznek, 72 százalékban belföldi utazásban is gondolkodnak, de ezen belül csak belföldön a válaszadók 62 százaléka fog utazni.
Mindez főleg a fiatalabb korosztályú, és a jobb anyagi helyzetű háztartásokban élő megkérdezettekre igaz. Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (61%) anyagi okokra hivatkoztak. Ezt az indoklást az egészségügyi ok, az életkor, a munkahelyi kötelezettség, a családi ok és az időhiány követte.

Átlag egyhetes nyaralást tervezünk a Balatonon
Idén tízből négy család a Balatont választja, 8% látogat el az Észak-Alföld régióba, közel 8% pedig az Észak-Magyarország turisztikai régiót keresi majd fel. A belföldi utazás átlagos hossza a tervek szerint 5 éjszaka lesz - a tavalyi eredményekhez képest nőtt a tervezett utazások hossza. A belföldön utazni szándékozók a leghosszabb időt kb. 7 éjszakát a Balatonnál szeretnék eltölteni. A tavalyelőtti évhez képest ez már hosszabb idő, 2010-ben kb.5 éjszaka volt az átlag.
A szálláshely típusában jelentős különbségek vannak aszerint, hogy melyik régióba utaznak majd a háztartások: a Nyugat- és Dél-Dunántúli régiókban átlag feletti arányban vesznek majd igénybe fizetős szálláshelyet. A Balatonnál üdülők 20 %-a saját nyaralóban, közel egyötöde ismerősöknél, rokonoknál száll meg, de az utazások háromötöde esetében fizetős szálláshelyet terveznek igénybe venni.

Görögország továbbra is népszerű úticél
Azok a családok, akik külföldi vagy belföldi utazást terveznek, átlagosan 177 ezer forintot fognak elkölteni háztartásonként a nyári szezonban. Kizárólag belföldi utazásra a családok szinte ugyanannyit terveznek idén fordítani, mint amennyit tavaly terveztek - ez az összeg azonban lényegesen meghaladja a válság kitörését követő évek tervezett kiadásait. A belföldön utazó háztartások átlagosan körülbelül 102 ezer forintot szánnak itthon tett utazásra az idei nyáron.
Bár a megkérdezett háztartások a nyári szezonra tervezett külföldi utazások 11 százaléka esetében még nem tudták megmondani, hogy mely országot tervezik felkeresni, az biztosnak tűnik, hogy legnépszerűbb külföldi célországnak Horvátország, Románia és Ausztria után - alig lemaradva a dobogóról- idén Görögország számít.