Vöröskeresztes fiatalok vigyáznak a strandolókra

Vízből mentést gyakorolnak Zánkán, a Balatoni Vízimentő Szakszolgálat képzésén 2008-ban
Vágólapra másolva!
A Magyar Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtó szolgálata holnaptól kezdi meg működését a tó körül. Az önkéntes fiatalok 13 balatonparti település 21 strandján segítenek majd a bajbajutottakon, a strandokon defibrillátor is lesz. Idén már nem kaptak állami támogatást, de szponzorok segítették a program idei elindulását.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a szervezet balatonlellei szezonnyitó rendezvényén arról beszélt, hogy a több mint 320 önkéntest megmozgató balatoni program segítségével sok fiatalt tudnak bevonni a 131 éves szervezet munkájába. Egy-egy szezonban több mint háromezer embernek nyújtanak segítséget, nő a strandokon a vendégek biztonságérzete, az önkéntes fiatalok pedig megtanulnak felelősséget vállalni másokért.

Kovács Dávid, a szervezet ifjúsági szakmai vezetője arról beszélt, hogy a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat a vöröskereszt egyik legsikeresebb programjának számít. Ez az első olyan év, amikor csakis a támogatóknak köszönhetően szervezhették meg a szolgálatot. (Korábban a vöröskereszt állami támogatást is kapott a működéséhez, de idén már nem.) "A nehéz gazdasági helyzet ellenére a támogatói háttérnek köszönhetően az előző évinél és az igényeknél kevesebb strandon, de beindulhatott a program" - mondta a szakmai vezető.

A balatoni elsősegélynyújtó szolgálat fiataljai 2007 óta 16 ezer sérülést láttak el, két esetben közvetlen életmentő beavatkozást nyújtottak. Az idén is lesz defibrillátor a segélynyújtó pontokon, ezek egy részét vállalkozói, egy részét pedig önkormányzati támogatásokból biztosítják. Az önkéntes munkára 16 évnél idősebb fiatalok jelentkezhettek, pályázat útján választották ki a legrátermettebbeket, és képzésben is részesítették őket.