Romlott a magyarországi szállodák teljesítménye

Vágólapra másolva!
A gyenge márciusi eredmények miatt romlott a magyarországi szállodák teljesítménye az első negyedévben. Ausztria, Csehország, Lengyelország és Szlovákia szállodáival összevetve, Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a szállodák teljesítményét leginkább érzékeltető mutató, az egy kiadható szobára jutó nettó bevétel (revpar) az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített elemzése szerint az öt közép-kelet-európai ország között január-márciusban a legjobb eredményt változatlanul Ausztria szállodái mutatták, míg a második helyen a csehországi szállodák szerepeltek. Idén az első negyedévében a magyarországi szállodák átlagos 44 százalékos szobafoglaltság szempontjából a 4., az 55,1 eurós nettó átlag szobaárban az 5., a 24,3 eurós nettó revpar szempontjából pedig az 5. helyen voltak a vizsgált 5 ország között.

A szállodaszövetség szerint érdekes, hogy 2012 márciusában az országos szállodai kapacitás 7,3 százalékkal, a budapesti 10 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban annak ellenére, hogy a szállodák üzletmenete, jövedelmezősége közismerten gyenge a 2011-ben mutatkozó javulás ellenére. Az elemzés szerint az idén az első negyedévben a hazai szállodák iránti kereslet dinamikusan emelkedett, ami elsősorban a külföldről mutatkozó erősebb érdeklődésnek tudható be.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Forrás: MTI/Rosta Tibor

A kereslet élénkülés, és a beutazó forgalom, a szállodák árbevétele szempontjából kedvezően gyenge forint árfolyam ellenére a szállodák szobafoglaltsága, bruttó átlagára és revpar mutatója egyaránt csak kis mértékben javult. Ennek oka, hogy a szállodai kapacitás is jelentősen bővült, azaz a szállodai piacon változatlan az erős verseny, és tovább folytatódik a káros árverseny - jegyzi meg az MSZÉSZ.

Márciusban az országos adatokat rontotta a budapesti szállodáknak a bázishoz képest romló bruttó átlagára és revpar mutatója. Ez a szövetség szerint összefüggésbe hozható azzal, hogy a tavalyi első negyedévhez képest - amikor Magyarország adta az EU elnökséget - kevesebb magas szintű rendezvény volt a fővárosban. Emellett a Malév csődje miatt a hazai légiforgalmi piac átrendeződése, a fapados légitársaságok térnyerése láthatóan az alacsonyabb fizetőképességű vendégek számának emelkedését okozta. Ezt támasztja alá, hogy márciusban Budapesten a háromcsillagos szállodák teljesítménye javult leginkább.

A szállodaszövetség szerint feltűnő, hogy a Malév csődjével összefüggésbe hozható Hainan Airlines pekingi járatának leállítása miatt 2012 márciusában a szállodákban megjelenő kínai vendégéjszakák száma 20,2 százalékkal csökkent, miközben az idén január-februárban még 25,2 százalékos éves növekedés mutatkozott.

Az idén az első negyedévben országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele mintegy 22,2 milliárd forint volt, ami 10,3 százalékkal magasabb a 2011 első negyedévi bevételnél. Budapesten az idei első negyedévben a szállodák bruttó szoba árbevétele 11,1 milliárd forint volt. Ez 12,5 százalékkal meghaladta a 2011. évi eredményt A szállodák iránti belföldi kereslet szerény mértékben, de nőtt annak ellenére, hogy az üdülési csekket felváltó Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) forgalma a szállodákban idén az első negyedévben alacsony volt. A szállodák belföldi szállásdíj bevételéből a SZÉP-kártya és üdülési csekk együttes forgalma 17,5 százalék volt.