Románia a magyar turisták legnépszerűbb úti célja idén

Vágólapra másolva!
A rokoni kapcsolatok és Erdély vonzereje is szerepet játszik abban, hogy egyre többen utaznak Magyarországról Romániába, állítja a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

"A rokoni kapcsolatok miatt látogatnak a legtöbben Romániába. Azonban a rokoni szálakkal nem rendelkező magyarországiak is egyre nagyobb számban jönnek Erdélybe, Székelyföld felfedezésére" - magyarázta a bukaresti lapnak Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári külképviseletének vezetője. Hozzátette: Erdély sikeréhez a diákoknak szóló, határon túli iskolakirándulásokat ösztönző kormányprogram is nagyban hozzájárult.

Forrás: [origo]
Gyimes, Észak-Erdély

Idén az első negyedévben közel 1,4 millió külföldi látogató érkezett Romániába. Az európai uniós tagállamokból érkezett turistáknak több mint egyharmada magyarországi volt. Soós Júlia arra is rámutatott, hogy újabban a gazdasági helyzet "szorításának" is szerepe van abban, hogy a turisták figyelme gyakrabban fordul e régió felé. "Minél rövidebb a vakáció, annál közelebbi helyekre utaznak az emberek, így a magyarországiak kihasználják Erdély szomszédságát" - fejtette ki a turisztikai szakember.

Forrás: [origo]
Marosvásárhely

A székelyföldi turizmus csúcseseménye hagyományosan a csíksomlyói búcsú, amelyre idén május 26-án kerül sor. A kegytemplomi zarándoklat idejére már január környékén lefoglalják a szállodai helyeket. A lap egy Zetelaka környékén működő panzió tulajdonosát is megszólaltatta, aki arról számolt be: a vendégek száma évről évre növekszik, annak ellenére, hogy egyre kevesebb a szervezett kirándulókat szállító turistabusz. A csoportos kirándulások 2008 után kezdtek érezhetően visszaesni, ám a magyarországi turisták aránya tartja a tavalyi szintet.