Minden harmadik család tervez nyaralást

Egyiptom, nyaralás, Hurghada
Vágólapra másolva!
A legfőbb cépont továbbra is a Balaton és Horvátország, egy átlagos család 102 ezer forintot szán belföldi utazásra a nyáron.
Vágólapra másolva!

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) felmérése szerint a megkérdezett háztartások mintegy 35 százalékában terveznek utazást az idei főszezonban. A felmérésről szóló hétfői közlemény szerint a nemzeti turisztikai marketing szervezet a magyar lakosság május-szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit, és ezen belül a főutazásokra vonatkozó elképzeléseit, valamint az idei hosszú hétvégékkel kapcsolatos utazási terveket is vizsgálta.

A közlemény szerint a megkérdezett háztartások mintegy 7 százaléka még nem döntött arról, hogy tesz-e a főszezonban utazást. Az utazást tervezők, és az úti célt már kiválasztók 72 százaléka tervez belföldi utazást, ezen belül csak belföldön a válaszadók 62 százaléka fog utazni.

A belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton. A nyári belföldi utazások legnagyobb részét, 55 százalékát júliusra és augusztusra tervezik. A közlemény szerint 2011-hez képest nagyobb arányban terveznek hosszabb, 4-7 éjszakás belföldi utazásokat. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint 5,37 éjszaka lesz.

Az MT Zrt. szerint a 2012-es főszezonban a belföldi utazást tervező háztartások átlagosan mintegy 102 ezer forintot szánnak belföldi utazásra. A belföldi főutazások döntő többségének célja az üdülés, pihenés lesz, amit 5-5 százalékkal a wellness, illetve a rokonlátogatás követ. A külföldi utazások legnépszerűbb úti célja Horvátország és Románia. Az idei évben előforduló 9 négynapos hosszú hétvégét a megkérdezettek közel 14 százaléka használja ki utazásra.