A szocreál mossa össze Moszkvát Pesttel

hasonlít-e Budapest Moszkvára, Boldog Vazul-székesegyház, Országház
Vágólapra másolva!
A jelenleg is zajló Bruce Willis-film, a Die Hard - Drágább, mint az életed budapesti forgatása kapcsán utánajártunk, hogy miért alkalmas a magyar főváros Moszkva alakítására. Első ránézésre feltűnő, hogy Moszkva jóval grandiózusabb és más stílusban épült, mint Budapest, de az [origo] által megkérdezett építész szerint egy laikus nézőnek hasonlónak is tűnhet a két város. A hollywoodi filmek terén nagy tapasztalattal rendelkező magyar produkciós iroda, a Pioneer Productions ügyvezető producere elárulta, nem is cél, hogy tökéletesen lemásolják a filmbeli helyszíneket, inkább hangulatában kell hasonlítania egymásra a két városnak. 
Vágólapra másolva!

"Igazából abból kell kiindulni, hogy a nézők többsége nem ismeri sem Budapestet, sem Moszkvát, legalábbis a főbb nevezetességeken vagy a belvároson túl biztosan nem. Ha belegondolunk, valószínű, hogy még a saját városunkból is tudnának olyan képeket mutatni, amin meglepődnénk. Az ilyen filmekben soha nem az adott város legismertebb épületeit, helyszíneit kell megjeleníteni, mert úgysem lehet őket tökéletesen visszaadni. Inkább az a legfontosabb szempont, hogy a néző elhiggye: tényleg Moszkvában játszódik a film, akkor is, ha éppen egy budapesti utcát mutatnak. Bárhol lehet találni "neutrális" vagy semmitmondó utcákat, épületeket, amik gyakorlatilag bármelyik városban lehetnének, ezek közül lehet választani." - magyarázza Peták Eleonóra, a Pioneer Productions ügyvezető producere.

Forrás: MTI/Nagy Zoltán
A Bajcsy-Zsilinszky út a Die Hard forgatásának egyik budapesti helyszíne. További képekért kattintson!

Egy általunk megkérdezett építész úgy fogalmazott, hogy bár alapvető különbségek vannak Budapest és Moszkva építészete között, a laikus közönség számára már nem biztos, hogy annyira feltűnő az eltérés. Budapest városszerkezetében és architektúrájában alapvetően Bécshez hasonlít. A mai belváros arculata a kiegyezés időszakában, a 19. század végén alakult ki, és a háromemeletes, klasszicista épületeket nyomokban még most is megtaláljuk. Ezt váltotta fel az eklektikus architektúra, de a szecesszió és a két világháború közti építészet is meghatározó. Kiemelte, hogy éppen ez Budapest jellegzetessége, hogy sokféleség jellemzi.

"Moszkvában a klasszicizmus az, ami meghatározó. Elsősorban Franciaország hatott az építészetükre a 18. századtól a kulturális kapcsolatok miatt, és még a sztálini vezetés is magáénak érezte ezt a fajta emelkedett stílust. Moszkva építészetében erősen jelen van a hatalmi reprezentáció, a cári és sztálini időszakban is a birodalom nagyságát akarták kifejezni. Budapest ehhez képest jóval visszafogottabb és intimebb, ez lényeges különbség a két város között. Ugyanakkor az eklektikában is megvan a klasszicizáló hatás, mivel mindkettő a történeti építészeten alapul. És könnyen találhatunk Budapesten olyan szakadt, a szocialista korszakot idéző utcákat, mint Moszkvában" - magyarázta az építész.

Forrás: AFP
További képekért kattintson!

"Mindig a tipikusságokat kell elsődlegesen keresni, a lényeg, hogy hangulatában megfelelő legyen a hely" - folytatja Peták Eleonóra. "Moszkva nem egy kirívó helyszín, hiszen sok közös szál van a két ország múltjában, és Budapesten bőven lehet találni a szocialista korszakot idéző helyeket. Elég csak a lakótelepekre, alagutakra, aluljárókra, volt orosz laktanyára gondolni, vagy akár a Népstadion belső terére. Nem véletlen, hogy Kelet- és Nyugat-Berlint is játszott már filmben Budapest. Kifejezetten alkalmas még a főváros háborús filmek rendezésére is, illetve a 19-20. század fordulójának hangulatát is jól fel tudja eleveníteni."

Peták hozzáteszi, így is rengeteg szempontot kell figyelembe venni a forgatási helyszín választásakor. "Stílusban és korban mindenképp igazodni kell a filmbeli városhoz, ezért az ablakokra, ajtókra vagy a homlokzatra kiemelten oda kell figyelni. Tematikailag is meg kell felelni az elvárásoknak: ha a rendező azt szeretné, hogy a sarkon egy kirakat legyen, és onnan éles balkanyar vezessen át egy kis térre, akkor olyat kell keresni. Az sem mindegy, hogy mennyire közeli képen fogják mutatni a budapesti helyszínt. Például totál képben az Andrássy utat el tudtuk adni Párizsként, de ha jobban közelíteni kellett volna, akkor már nem biztos. Aztán ha látványra megfelel a hely, akkor még kérdés, hogy lehet-e forgatási engedélyt szerezni és mérlegelni kell, hogy milyen mértékű útlezárásokra lenne szükség.

Forrás: AFP
További képekért kattintson!

A sikeres helyszínválasztásnak az az alapja, hogy iszonyú alapos helyismerettel kell rendelkezni. Nekünk van egy hatalmas archívumunk tele fényképekkel, ezekből szoktunk válogatni, amikor egy rendező megkeres minket. Állandóan járjuk a várost és fotózunk, ezért szinte az utolsó fűszálig ismerjük Budapestet, és azt is jól tudjuk, hogy milyen helyszínek eljátszására lehet alkalmas. A gyakorlatban a látványtervező dolga meghatározni, hogy egy adott helyszín karakterológiája megfelel-e a filmbeli helyszínnek. A rutinosabbak eleve jól tudják, hogy melyik városokkal érdemes felvenni a kapcsolatot. Ha megtetszik a rendezőnek az ajánlatunk, akkor kérnek egy location scoutot, amikor már a projekt fényében újra kimegyünk fotózni a megfelelőnek tartott helyszínekre vagy épp tovább keresünk. A konkrét kivitelezés aztán a látványtervező és a díszlettervező feladata, ők építészekkel és a rendezővel is együttműködnek"- mondta Peták Eleonóra.

"Nyilvánvaló, hogy sosem lehet teljesen visszaadni az eredeti várost. Tökéletes helyszín nincs, sokkal inkább az a kérdés, hogy mi az, ami belefér, mi az, amiről a nézők még elhiszik, hogy mondjuk ez tényleg Moszkva. Persze alapvetően bármit meg tudunk csinálni: ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy Budapesten forgasson mondjuk egy középkori jelenetet, akkor azt is megoldjuk, ez már csak pénz kérdése. Minél nagyobb változtatásokat kell végrehajtani, annál többe fog kerülni, szóval ez egy játék a számokkal. Moszkvában nagyon drága a forgatás, ezért is választanak sokszor más helyszíneket hozzá. Sok múlik az anyagiakon".

A Die Hard budapesti forgatásáról az [origo] filmklubban olvashat részletesen.

Nem a Die Hard az egyetlen film, ahol Budapest Moszkvát alakítja. A World War Zcímű, Brad Pitt főszereplésével készülő zombifilm forgatására tavaly ősszel került sor, ebben egy moszkvai autógyárat helyettesít egy budapesti konzervgyár. Korábban pedig a Vörös Zsaruban és a Mission Impossible 4-ben is feltűnt Budapest Moszkvaként, igaz utóbbiban csak egy légfelvétel erejéig a film legelején.