Szeretnek otthon nyaralni a csehek

Vágólapra másolva!
Csehországban nagyon sokan töltik a szabadságukat belföldön, és az emberek több mint kétharmada vissza is szokott térni a korábban megkedvelt helyekre. A szállás minősége befolyásolja leginkább az elégedettséget.  
Vágólapra másolva!

A tavalyi év végén és az idei év elején a CzechTourism állami ügynökség által készített felmérésben több mint 25 ezer embert kérdeztek meg. A turisztikai szolgáltatások minősége szempontjából az emberek Dél-Morvaországot, Dél-Csehországot, illetve a cseh-osztrák és a cseh-német határon fekvő Sumava hegységet minősítették a legjobbnak, a leggyengébb régióknak Közép-Csehországot (Prága nem tartozik bele, mert önálló régió), Észak-Morvaországot és Sziléziát említették.

A turisták elégedettségét a legnagyobb mértékben a szállás minősége és az azzal összefüggő szolgáltatások befolyásolják - derült ki a felmérésből. A panaszok többsége a szolgáltatások minőségét és a közlekedési infrastruktúrát érintette. Az embereknek nem tetszik, ha kevés a parkolóhely, vagy gyenge minőségűek az utak. Ez nyilván összefüggésben van azzal is, hogy a csehek 75 százaléka személygépkocsival megy szabadságra, s csak 25 százalék busszal, illetve vonattal.

A CzechTourism elemzéséből kiderült, hogy 2010-hez viszonyítva tavaly csökkent az egynapos kirándulások aránya, s a szabadságok átlagos hossza három napról hét napra emelkedett. Általános volt a vélemény, hogy az előző évhez képest tavaly minden régióban drágulás volt tapasztalható. A megkérdezettek többsége a barátok ajánlása és az interneten talált információk alapján választotta ki szabadsága helyszínét.