Kik bánnak udvariatlanul a turistákkal?

Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb európai utazási oldal, a Skyscanner által készített új felmérés szerint a franciák és az oroszok a legudvariatlanabb nemzetek, de a britek és a németek sem tartoznak a turisták kedvencei közé. A brazilok és a karibi emberek viszont nagyon kedvesek, ők végeztek a 34 nemzetet rangsoroló lista legvégén.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

"Sok európai országban elhíresült a franciáknak különösen a külföldiekkel szemben mutatott nyers és durva modora" - írja a felmérést végző Skyscanner. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy ők nyerték el a legudvariatlanabb nemzetnek járó címet. Igaz, hozzá kell tenni, hogy a kérdőívre adott 1200 válasz többsége (65%) az Egyesült Királyságból érkezett, és köztudott, hogy a britek nem szívlelik különösebben Franciaországot.

Oroszország második helye viszont meglepte a Skyscanner szerkesztőjét, Sam Baldwint. Az amerikai Forbes magazinnak elmondta, hogy bár Oroszország nem számít annyira népszerű turistacélpontnak, egyre több orosz megy nyaralni a mediterrán országokba és kerül kapcsolatba ezáltal más nemzetbeliekkel. Az oldal orosz marketing menedzsere nem gondolja, hogy ellenséges szemmel néznének az oroszokra, szerinte ez az eredmény inkább a kulturális különbségekre vezethető vissza. "Például az orosz nyelv nem annyira udvarias, mint az angol, ezért előfordulhat, hogy egy orosz ember durvább kifejezéseket használ akkor is, amikor angolul beszél, pusztán amiatt, mert így szokta meg."

Mindenesetre a britek harmadik helye is érdekes, hiszen közülük került ki a legtöbb válaszadó. Bár a Forbes cikkírója megjegyzi: egy korábbi felmérésben a britek éppen saját magukat tüntették ki a "Legrosszabb turista" címmel. A briteken kívül egyébként európaiak, észak-amerikaiak és ausztrálok voltak még a válaszadók között. Az amerikaiak nagy örömére az USA csak a 7. lett a tabellán, közvetlenül Kína után.

Forrás: AFP
A Karib-szigeteken jó lehet a hangulat

És hogy mely országokra jellemző legkevésbé az udvariatlanság? A felmérés szerint Brazíliában és a Karib-szigeteken a legkedvesebbek az emberek, ők végeztek holtversenyben a lista végén. De úgy tűnik, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Portugáliában is jól kényeztetik a turistákat, érdemes lehet kipróbálni.

A legudvariatlanabb nemzetek listája a felmérés alapján
1. franciák
2. oroszok
3. britek
4. németek
5. "mások"
6. kínaiak
7. amerikaiak
8. spanyolok
9. olaszok
10. lengyelek
...
30. portugálok
31. thaiföldiek
32. fülöp-szigetekiek
33. karibiak
34. brazilok

A teljes lista megtekinthető itt.