Franciaországban már tervezik a Napóleon-kalandparkot

Vágólapra másolva!
Franciaország nincs híján a turistacsalogató látványosságoknak, és most egy újabb érdekes ötlettel álltak elő: Napóleon élményparkot szeretnének építeni, méghozzá a párizsi Disneyland közelébe. Hogy a siker mekkora lesz, azt egyelőre nem tudni. A tervek azonban komolyak, két év múlva kezdődik az építkezés.
Vágólapra másolva!

"Régebben az emberek könyvekből tanulták a történelmet. Aztán elkezdtek múzeumokba járni vagy történelmi filmeket nézni. A 21. században az embereknek egy új médiumra van szükségük a történelem tanulásához, és ez nem más, mint az élménypark" - mondta a BBC-nek Charles Napoleon, aki jelenleg a Bonaparte család feje, a császár öccsének leszármazottja. Teljes mértékben támogatja a park építését, és bízik abban, hogy a park megfelelő szellemiségben és hűen fogja bemutatni Napóleont.

A parkot Párizstól mintegy 90 km-re, Montereau városába tervezik. Ha sikerül előteremteni az építéshez szükséges pénzt, akkor a park alapkövét két év múlva, 2014. február 18-án fogják letenni, a montereau-i csata 200. évfordulóján.

Az 1814-es montereau-i csata nem tartozik Napóleon híres ütközetei közé. Viszont egy győztes harcról van szó, ami francia földön nem sűrűn fordult elő vele. A városka mélyen az emlékezetébe véste ezt a pillanatot, lelkes Napóleon-hívek minden évben korhű katonai ruhába öltözve, megemlékeznek a csatáról. A város fő hídjánál pedig egy lovas Napóleon-szobor látható. Úgy vélik, Montereau tökéletes helyszín a Napóleon park számára.

Hogy pontosan milyen látványosságokra lehet majd számítani a parkban? A project vezetői azt mondják, nem egy másik Disneylandet építenek, sokkal inkább a Puy du Fue történelmi témapark a példa. Ott többek közt látványos csatajelenteket nézhetnek a látogatók. A tervek szerint a Napóleon parkban megelevenednek majd a császár pályafutásának legfontosabb színhelyei (Franciaország, Moszkva, Szent Ilona-sziget), és lesznek hullámvasutak, találnak majd az érdeklődők különböző vízi játékokat meg interaktív kiállítást. Hangsúlyozzák: a park egyszerre fog szórakoztatni és oktatni, és Napóleon életének dicső és kevésbé dicső eseményeit is be fogja mutatni.

Forrás: AFP

A park ötlete azért is érdekes, mert Napóleon személye még a franciákat is megosztja, nem beszélve a más európai nemzetekről. Márpedig a parkot egyértelműen turistalátványosságnak építik, és arra számítanak, hogy népszerű lesz. Ázsiában (főleg Indiában, Kínában, Japánban) mondjuk Napóleon igen közkedvelt, és a legismertebb franciaként emlegetik. Charles Napoleon reméli, a kínaiak nem fogják megelőzni őket a Napóleon park építésével.

Franciaország legnépszerűbb élményparkjai
1. Disneyland: 1992-ben nyílt, amely évente 15 millió látogatót vonzz, majdnem kétszer annyit, mint a Louvre
2. Futuroscope: multimédiás komplexum, 3D és 4D mozikkal
3. Asterix Park: 1989 óta várja a látogatókat, és leginkább a hullámvasútjairól híres