Milánóban nem lehet unatkozni

Vágólapra másolva!
A fapados légitársaságoknak köszönhetően van jó néhány olyan európai város, ahová akár egy hosszú hétvégére is megéri elutazni. Ilyen Milánó is. Elsősorban Olaszország gazdasági központjaként és a divat fővárosaként szeretik említeni, de Milánó azért a turisták egyik kiemelt úti célja is. Megmutatjuk, hogy nem csak akkor érdemes Milánóba utazni, ha frissíteni szeretnénk a ruhatárunkat.
Vágólapra másolva!

Milánó az a hely, ahol a modernitás és a csillogás összefonódik a műemlékekkel, a kultúrával és a szórakozással. Nagyon jellemző a városra az a kép, amit a forgalmas bevásárlóutcákban figyelhetünk meg: tíz, húsz bolt után mindig jön egy szép templom. Sokan mondják az olaszok közül is, hogy igazából alig van látnivaló, de szerintem ez azért nincs így, a belváros pedig határozottan szép. Ráadásul óriási előnye a városnak, hogy tőle északra az Alpok és több nagy tó, míg délfelé a tengerpart is elérhető közelségben van. Budapestről pedig másfél órányira sincs repülővel.

Forrás: Kecskés Barbara
Vásárlás közben is lehet templomokat látni, Via Torino

Utazás, szállás, közlekedés

A fapadosok közül a Ryanair és a Wizz Air is repül Milánóba Budapestről, egyelőre a bergamói reptérre, de június 18-tól a Wizz Air már a Malpensára viszi az utasokat. Pár ezer forintos jegyeket is lehet találni Milánóba, én utaztam már biztosítással, foglalási díjjal együtt tízezer forintért oda-vissza. A bergamói reptérről a legkényelmesebb a buszozást választani, 9-10 euróért visz el több társaság Milánó központi pályaudvarára. Viszont arra számítani kell, hogy ha a reggeli órákban érkezünk, akkor a forgalom miatt egy-másfél óra is lehet az út. Aki nem siet annyira és kíváncsi Bergamóra (ha már úgyis ott landolt), akkor a helyi buszra kell szállni a reptéren, ahonnan húsz perc alatt be lehet érni Bergamo történelmi belvárosába, ami bizony szép.

Milánóban a tömegközlekedés nem rossz, bár kissé kaotikus, és általában ritkábban közlekednek a járatok, mint Budapesten. Három metróvonal van (bár itt is épül már a negyedik), amelyek behálózzák a belvárost, mindenképp ajánlott egynapos (4,5 euró) vagy kétnapos (8,25 euró) jegyet váltani, ami az összes tömegközlekedési eszközre érvényes a városban. Még olcsóbb lehet, ha a városi biciklikölcsönző rendszert használjuk, ami nagyon jól ki van építve: néhány percenként találunk állomásokat, ahonnan elvihető egy kerékpár. Egy napra 2,5 euróért kölcsönözhetünk biciklit, de minden állomásról fél óráig ingyen tekerhetünk.

Forrás: AFP/Renault Philippe
A háttérben a vár, a Castello Sforzesco

Ami a szállást illeti, a hostelektől a luxusszállókig mindent megtalálunk. Kétcsillagos szállodába 30 euró körül találunk már szobát, és érdemes figyelni a különleges ajánlatokra: például április végére a négycsillagos Windsor Hotel Milano 63,5 euróért kínál szobát a booking.com-on. A hostelekben általában 15-20 euróért tölthetünk el egy éjszakát, a hostelworld.com-on ajánlott keresni.

Amit látni kell

Forrás: AFP
Milánó főtere a dómmal

A központ pályaudvarról (Stazione Centrale) az első utam mindig a város főterére, a Dóm térre vezet (Piazza del Duomo, sárga metróval négy megálló). Ez Milánó szíve, a város legfőbb látványosságával, a lenyűgöző dómmal, amely Olaszország második legnagyobb temploma. A dómba ingyenes a belépés, érdekesség, hogy 5 euróért felmehetünk a tetejére, ami óriási élmény. A térre nyílik a fényűző Galleria Vittorio Emanuele II, amely átvezet a világhírű operaházhoz, a Teatro alla Scalához. A dóm mellett találjuk a milánói királyi palotát is, amely a dóm múzeumának ad otthont.

Forrás: AFP/Tommaso Di Girolamo
A dóm tetején

A Dóm tér körül rengeteg jó nevű éttermet kávézót találunk, de ha nem akarunk egy vagyont fizetni a szép kilátásért, akkor üljünk be a dómmal szemközti McDonald's első emeletére az ablak mellé. És ha a dómnál járunk, mindenképp térjünk be tízóraizni a Luini nevű nagyon híres helyre. Arról lehet könnyen megismerni, hogy a legtöbben a bolt előtt, a járdán ülve szokták elfogyasztani a finomságokat. A Dóm téren egyébként mindig rengetegen vannak, turistacsoportok tucatjai, helybéli fiatalok, üzletemberek. De sok az afrikai bevándorló is, akik minden áron ránk akarják majd sózni saját készítésű karkötőiket.

Forrás: AFP/Gio Barto
Teatro alla Scala

Az a jó, hogy Milánó nevezetességeinek többségét a belvárosban találjuk, amely elég jól körülhatárolható. Viszont rengeteg a szűk és kacskaringós utca, ezért érdemes beszerezni a dómnál egy turista térképet 4-5 euróért, amelyen az összes látványosság, a metró- és villamoshálózat illetve a buszjáratok is jelölve vannak. Ha vásárolni van kedvünk vagy drága étteremben ennénk, akkor a dómtól Milánó Váci utcáin, a Corso Vittorio Emanuele II-n vagy a Via Manzonin induljunk el. A Manzonira merőleges a Via Montenapoleone, itt sorakoznak a híres divatboltok.

A várhoz, a Castello Sforzescóhoz is érdemes gyalogosan menni a Dóm térről, mert egyrészt közel van, másrészt útba esik a Piazza dei Mercanti, a város egyik legrégebbi tere. A vár mögött Milánó legnépszerűbb parkjában (Parco Sempione) pihenhetünk egyet. A parktól pár perc séta a Cadorna, amely metró és vonatállomás is egyszerre, innen mennek a vonatok például a Comói-tóhoz. A Cadorna közelében van a Sant'Ambrogio-bazilika (zöld metró vonala), ez a környék igazi időutazás a múltba. Itt találjuk a katolikus egyetemet, az Universitá Cattolicát (nagyon szép, érdemes megnézni), illetve a Santa Maria delle Grazie-templomot is, ahol - ha előre regisztráltunk - megtekinthetjük Leonardo da Vinci híres freskóját, Az utolsó vacsorá-t.

Forrás: AFP/Marc Chapeaux
San Lorenzo bazilika

Személyes kedvencem a San Lorenzo-bazilika, mert az előtte lévő teret egy 16 korinthoszi oszlopból álló oszlopsor, az úgynevezett Colonne di San Lorenzo díszíti. Ez Milánó legteljesebb épségben megmaradt római kori emléke; egy 2. vagy 3. századi római építmény tartozéka lehetett. Az oszlopok közé leülhetünk, és megcsodálhatjuk a teret. A milánóiak másik kedvelt parkját (Giardini Pubblici) északról az egykori városfal nevét ma is viselő Bastioni di Porta Venezia határolja, amely szintén látványos (a piros metró vonalán). De Milánóban van kínai negyed is (a 14-es villamosra szálljunk), nem messze tőle pedig a központi temetőt (Cimitero Monumentale) is ajánlott megnézni, mert nagyon szép.

Az éjszakai szórakozáshoz a legideálisabb hely a Navigli. Milánót korábban jó néhány hajózható csatorna hálózta be, mára azonban már csak turistalátványosságnak számítanak. A Navigli környékén (Porta Genova, zöld metró) rengeteg éttermet, bárt, szórakozóhelyet találunk, a fiatalok is előszeretettel járnak ide. És legalább egyszer üljünk be aperitivóra, a Happy Hour minden nap este 6-tól van, és ilyenkor rengeteg féle koktél közül választhatunk, hozzá egy kis harapnivalóval 5-10 euróért.

Forrás: AFP/Marc Chapeaux
Navigli

A focirajongóknak pedig kötelező látványosság a Milánó két első osztályú csapatának (AC Milan, Inter) otthont adó San Siro, ahol egy túra keretében végigvezetnek a stadionon és a hozzá tartozó múzeumba is bemehetünk. A felnőtt jegy 13, a gyerek- 10 euró, piros metróval a Lotto állomásra menjünk, innen pár perc séta a stadion, a 16-os villamos pedig közvetlenül a stadion előtt áll meg.

Három év múlva, 2015-ben Milánó ad majd otthont a világkiállításnak, így ne lepődjünk meg, ha nagy építkezéseket látunk a városban.

Egy biztos, Milánóban nem fogunk unatkozni.