Japán harcol a turistákért

Vágólapra másolva!
Egy évvel a fukusimai katasztrófa után normalizálódhat a helyzet Japánban a turizmus szempontjából is. Tokióba és a földrengés által nem érintett régiókba annyi turistát várnak 2012-ben, mint a katasztrófa előtt, írta az Associated Press.
Vágólapra másolva!

Tavaly mintegy 6,2 millió turista látogatott Japánba, ami harminc százalékos visszalépést jelent 2010-hez képest, számolt be egy konferencián a Japán Turisztikai Hivatal egyik vezetője, Suicsi Kamejama. 2012. elején azonban - tette hozzá - ismét sokan érkeztek a Holdújév alkalmával, és arra számítanak, hogy tavasszal, a cseresznyevirágzás, majd a különböző fesztiválok visszahozzák a turistákat Japánba.

Forrás: AFP
A cseresznyefák virágzása sok látogatót csalogat Japánba

A japán turisztikai szervezet pedig meg is tesz mindent azért, hogy az esetleg a sugárzástól tartókat meggyőzze. Legutóbb egy táblázatot is készítettek, amelyből kiolvasható, hogy a radioaktív sugárzás szintje Tokióban sem magasabb, mint más világvárosokban, például New Yorkban vagy Párizsban.

Az egyik luxusszálloda vezetőjének tapasztalatai szerint elsősorban a pihenni, kikapcsolódni vágyó turisták kerülték el tömegesen Japánt 2011-ben, az üzleti ügyek miatt érkezők száma alig csökkent. " A jól szituált amerikai és európai turisták azok, akiket ritkábban látunk, ők még elég bizonytalanok Japánnal kapcsolatban. Mi, Tokióban ugyan tudjuk, hogy minden rendben van és az ország nagy részén visszatért az élet a megszokott kerékvágásba, de külföldön nem ez a benyomás" - fejtette ki.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács is úgy látja, hogy van még mit tennie Japánnak azért, hogy visszacsábítsa a turistákat az országba. Ők pedig készülnek is erre: a "JAPAN NEXT" elnevezésű kampány keretében például február óta világszerte rendeznek különböző rendezvényeket. A legközelebbi állomás London, ahol március 14. és 18. között japán étel és italkóstolóval várják az érdeklődőket. A kampány célja kettős: meg akarják mutatni, hogy képes felállni az ország egy ilyen katasztrófa után is, és szeretnének köszönetet mondani a világnak a sok segítségért.

A Magyarországi Japán Nagykövetség honlapján számos hasznos információt találhatunk a Japánba utazással kapcsolatban.

A cseresznyevirágzás

Japán talán legnépszerűbb virága a világszerte híres cseresznyevirág (japánul szakura). Minden tavasszal megcsodálják a virágzásukat a japán emberek, és partikat szerveznek egy épp virágba boruló fa alatt. Ez az egyik legnépszerűbb tavaszi program Japánban, késő márciustól május elejéig virágzanak a cseresznyefák. Kjusuban kezdődik a virágzás, majd fokozatosan észak felé haladva mindenhol virágba borul a táj. A Fudzsi hegy közeléből a Kavagucsi-tónál egészen varázslatos a látvány, ahogy a hófödte hegycsúcs, a kék tó és a rózsaszín virágok színvilága összeolvad. A Kavagucsi-tó mintegy 100 km-re található Tokiótól.