Ingyen itallal köszöntik a turistákat Dublinban

Vágólapra másolva!
Képzeljük el, hogy épp csak megérkeztünk Dublinba, talán fogalmunk sincs, merre induljunk el, amikor megjelenik egy kedves helybéli és megszólít. Meghív minket egy italra, közben elmondja, hogy mi az, amit mindenképp látnunk kell vagy megmutatja a város legjobb éttermét. A jó hír, hogy egy kezdeményezésnek köszönhetően bárki részesülhet ilyen fogadtatásban Dublinban. Eddig mintegy ezer ingyen italozásra került sor, és továbbra is várják a Dublinba érkezőket.
Vágólapra másolva!

Dublinban komolyan gondolják, hogy a turistákra bizony oda kell figyelni és meg kell őket becsülni. Többek között ezért is találták ki az "Ezer Üdvözlet Városa" nevű kezdeményezést. Lényege, hogy a Dublinba érkező turistákat előre kiválasztott helybéliek elviszik egy italra a város valamelyik elegáns kávézójába vagy bárjába, méghozzá teljesen ingyen. A napokban még London polgármestere, Boris Johnson is kapott meghívást egy ingyen italra dublini kollégájától.

Forrás: AFP

De persze nemcsak a polgármester, hanem bárki más is részt vehet a programban. Mindössze regisztrálni kell a honlapjukon és kiválasztani egy időpontot, amikor találkozni szeretnénk a helybélivel. Célszerű dublini vagy írországi utunk elejére szervezni a találkozót, mert helyi "emberünk" biztosan el tud majd látni hasznos tanácsokkal. A találkozó előtt néhány nappal kapunk egy értesítőt a kiválasztott helybéli nevével, illetve a pontos tudnivalókról, és utána már csak annyi a teendő, hogy időben ott legyünk a találkozón.


A város egyik nevezetessége a Szent Patrik katedrális

Akit esetleg aggasztana annak a gondolata, hogy egy vadidegen külföldivel menjen italozni, annak elmondjuk: a leendő követeket igen alaposan "átvilágítják". Elvégre a városnak is az az érdeke, hogy csak teljesen megbízható embereket küldjenek a turisták köszöntésére. Italozni pedig minden esetben nyilvános helyre hívnak meg. Ettől függetlenül mindenképp olvassuk el a tudnivalókat a programról, és kérdés vagy probléma esetén forduljunk a szervezőkhöz.

A programot egyébként tavaly nyáron indították el, és kilenc hónap alatt mintegy ezer ilyen ingyen találkozó jött össze (ami több, mint amire a szervezők előzetesen számítottak). Az akció egy non-profit civil szervezet révén jött létre, és több dublini szervezet is szponzorálja. Az ingyen italokat ők finanszírozzák minden esetben. A programmal szeretnének egyrészt jó benyomást kelteni a külföldiekben, hosszú távon pedig arra számítanak, hogy az ingyen italok hatására növekedni fog a Dublinba és Írországba érkező turisták száma.

A program hivatalos neve: City of a Thousand Welcomes
A honlapjuk itt.

Budapestről az Aer Lingus légitársasággal tudunk közvetlen járattal Dublinba repülni. Még két napig (március 20-ig) 17%-os kedvezménnyel lehet jegyet foglalni a honlapjukon májusi utazással. Így most oda-vissza 36 ezer forint körül van a legolcsóbb jegy májusra.