Vágólapra másolva!
Tavasszal nemcsak itthon, hanem egész Európában is egymást érik a különböző fesztiválok.  Ha őrült bulikra, táncra és egész napos partizásra vágyunk, akkor áprilisban Amszterdam és Sevilla lehet a tökéletes úticél. A szebbnél szebb hajókért irány a horvát tengerpart, a virágok szerelmeseinek pedig egy gyönyörű szicíliai kisváros, Noto nyújthat felejthetetlen élményt.
Vágólapra másolva!

Amszterdam narancssárgába öltözik

Forrás: AFP

Április végén irány Amszterdam! Hivatalosan ugyan a királynő születésnapját ünneplik Hollandiában április 30-én, de valójában ez csak indok egy hatalmas bulira. Mindenki narancssárgába öltözik - ez a holland királyi család színe -, ezért "Narancs Fesztiválnak" is hívják ezt az ünnepet. Egész Amszterdam bulizik, egymást érik a kültéri rendezvények. A legnagyobb koncerteket a Museumpleinen (Múzeum tér) rendezik, amely egy hatalmas tér parkos területtel.

Forrás: AFP
Óriásit lehet bulizni

A fesztivál másik jellegzetessége, hogy ezen a napon engedélyezett a mindenféle használt vagy megunt holmik utcai árusítása, a hollandok ilyenkor igyekeznek megszabadulni a feleslegessé vált dolgaiktól.

A partizás egyébként már előző este, 29-én elkezdődik, Amszterdam összes szórakozóhelye készül valamilyen különlegességgel. A legnagyobb bulik ugyanakkor az előestén is szabadtériek és ingyenesek. Nem véletlen, hogy minden évben több százezer turista csatlakozik a bulizó, őrjöngő hollandokhoz ezen a napon.

Időpont: 2012. április 30.
Helyszín: Amszterdam, Hollandia
Szálláskeresésés: booking.com, hostelworld.com
Utazás: Április 4-től a Transavia holland fapados légitársasággal utazhatunk olcsón Budapestről Amszterdamba, vagy repühetünk Eindhovenbe (Ryanair, Wizz Air), majd onnan vonattal tovább Amszterdamba
További információk a hivatalos honlapon

Sevilla legnagyobb ünnepe - Feria de Abril

A Feria de Abril nem más, mint egy hét őrült partizás. A helyi vásárként számon tartott rendezvény Andalúzia legnagyobb, legszínesebb fesztiváljává nőtte ki magát. A flamenco földjén ilyenkor a jellegzetes zene, tánc, ízletes ételek és italok kíséretében mulat mindenki.


Forrás: AFP
Színes kavalkád a sevillai fesztivál

A város délnyugati részén egy speciális sátorvárost építenek ilyenkor. A több mint ezer színes sátor nagy részét jó nevű, ismert családok vagy magánklubok állítják, ezek csak meghívóval látogathatók. De az sem marad ki a mulatságból, akinek nincs ismerőse, hiszen bőven akadnak a nagyközönség számára felállított sátrak is. Nincs hiány a jellegzetes tapasokból és különleges italokból, mint például a jerezi borból.

Forrás: AFP
Legalább ezer ilyen sátrat láthatunk a fesztivál alatt

A sátorvároson kívül az utcák minden délután megtelnek sétakocsikázókkal, lóháton közlekedőkkel, táncolhatunk a csodaszép és méregdrága viseletbe öltözött sevillaiakkal, és nézhetünk bikaviadalokat is. A fesztiválra minden évben turisták ezrei látogatnak el, de számítani kell arra, hogy Sevilla nem egy olcsó hely.

Időpont: 2012. április 24-29.
Helyszín: Sevilla, Spanyolország
Szálláskeresés: booking.com, hostelworld.com
Utazás: Sevillába nincs közvetlen járat Budapestről, fapadossal (Wizz Air, Ryanair) barcelonai átszállással érdemes menni


Boat Show Horvátország


A régió legnagyobb hajós rendezvényén rengeteg újdonsággal várják a látogatókat idén áprilisban is. Split kikötője tele lesz hajókkal, megcsodálhatjuk a legújabb jachtokat, vitorláshajókat és mindenféle egyéb hajós felszerelést is láthatunk. De lehet majd bérelni vagy vásárolni is hajókat. A parton különféle rendezvényekre, ételkóstolókra lehet számítani és még autós kiállításra is mehetünk. Split egyébként is gyönyörű és hangulatos, a horvát tengerpart legnagyobb városa, érdemes elutazni a nyári főszezon előtt is.

Forrás: AFP
Split kikötője megtelik a Boat Show idejére

Időpont: 2012. április 17-22.
Helyszín: Split, Horvátország
Szálláskereső: booking.com, hostelworld.com
Utazás: Split könnyen megközelíthető Budapestről autóval, busszal és vonattal is
További információk a honlapon


Egy szicíliai városka virágba borul - Infiorata di Noto

1980 óta egy szicíliai kisváros, Noto, minden évben virágba borul május harmadik vasárnapján. "Noto kivirágzása" a tavasz ünnepe, és egy kivételes lehetőség a helyi művészeknek, hogy megmutassák tehetségüket. A virágszirmokból fantasztikus, színes mozaikképeket készítenek és az egész város részt vesz az elkészítésükben. Az elkészült művek fő kiállítóhelye a Via Nicolaci (egy szép utca), ahol ilyenkor a turisták nem felfelé tekintenek a szépséges barokk épületekre, hanem lefelé a virágképekre. A képeket pénteken kezdik el készíteni, vasárnap már mindenki ünnepel, hétfőn pedig a gyerekek rombolják szét a virágcsodákat.


Forrás: AFP
Készül egy óriási virágkép

Időpont: 2012. május 18-20.
Helyszín: Noto, Szicília
Szálláskereső: booking.com vagy itt
Utazás: A Wizz Airrel repülhetünk közvetlen járattal Cataniába, onnan vonattal mehetünk tovább Noto városába.
További információk itt.