Élő GPS-adatokat vetít elénk egy új síszemüveg

símelléklet, síszemüveg
Vágólapra másolva!
A sportszemüvegek fejlesztésével foglalkozó Zeal Optics és a kijelzőket gyártó Recon Instruments cégek összefogásával egy olyan síszemüveg került a piacra, amely élő GPS-adatokat vetít a síelő szeme elé a szemüveg lencséjén.  
Vágólapra másolva!

A Transcend névre hallgató szemüvegben egy parányi számítógép, a szemüveg külső részén található szenzorok segítségével menet közben adatokat gyűjt és a helyzetre és sebességre, vonatkozó értékeket élő időben jeleníti meg a síelő szeme előtt egy mikro LCD-kijelzővel. A képet aztán virtuálisan kivetítik a szemüveg belső oldalára a síelő szeme elé.

A GPS-adatok és az irány közlése mellett a Transcend azonos idejű információkat közöl a környezet állapotáról is. Például a sípálya melletti erdő távolágát, vagy a tengerszint feletti aktuális magasságot és a hőmérsékletet. Az eszközben stoppert és hagyományos órát is beépítettek.

A kijelzőt a modern sportkocsik kijelzős szélvédőjéhez hasonlóan alakították ki, ami azt jelenti, hogy a szemüveg lencséjén megjelenő információk nem zavaróan, közvetlenül a szem előtt jelennek meg, hanem olyan érzetet keltenek, mintha néhány méterrel a síelő előtt "lógnának." Azt gondolnánk, hogy sízés közben nem szeretnénk számokat, és mindenféle értékeket szeretnénk látni magunk előtt, de a fejlesztők szerint a kijelző sem az előttünk lévő kilátást, sem a perifériális látást nem zavarja. A kijelzőn egyébként a Googla Maps is megjeleníthető - írja a Gizmag.com.

A szemüveg oldalsó részén három nagy, kényelmesen hozzáférhető gomb segítségével lehet beállítani a kijelzőt. A szemüveghez USB port is tartozik, így az adatokat a nap végén bármikor letölthetjük egy asztali gépre, vagy laptopra. Az USB-vel tölthetjük is a szemüveg Li-ion elemét, ami a gyártó szerint egyszerre hétórányi időtartamra elegendő. A szemüveg 257 gramm súlyú és kemény tokkal, valamint európai és észak-amerikai adapterrel árulják.

A szemüveget kétfajta felszereltséggel árulják, az egyikbe fotokromikus lencsét építettek, amely automatikusan reagál a sípálya fényviszonyaira. A másikba pedig anti-fog rendszert építettek, ami a gyártók szerint 99 százalékkal csökkenti fényhatást. A szemöveg hivatalos weboldalára bárki feltöltheti a szemüveghez készített saját alkalmazását, fejlesztését és megoszthatja a többi felhasználóval.