Szocsi: Putyin luxusjátékszere

símelléklet, socsi, Sochi, olimpiai sípálya
Vágólapra másolva!
Oroszország gőzerővel készül a 2014-es téli olimpiai játékokra, amit a Fekete-tenger híres üdülőhelyén, Szocsiban rendeznek majd. A világ elsőként február 15-én láthatja a vadonatúj sípályákat, ugyanis ekkor világkupa-futamot rendeznek itt. A világszínvonalú síközpont létrehozását Vlagyimir Putyin is aktívan támogatta.
Vágólapra másolva!

Új síközpontok ritkán épülnek manapság, ugyanis a hatalmas beruházási költségek és a várható hosszú megtérülési idő a legtöbb befektetőt elriasztja. Ez történt legutóbb a kanadai Kicking Horse pályarendszerrel is, amelyet elkészülte után néhány hónappal tavaly decemberben értékesített holland tulajdonosa, mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Oroszországban ilyen akadályok nincsenek. A Szocsiban megvalósult sípálya projektre nemcsak szinte korlátlan mennyiségű pénz állt rendelkezésre, hanem a legmagasabb szintről jött támogatás is segítette a tervezőket, építőket.

Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök maga is lelkes hobbisíző. Putyin már a kezdetektől fogva kiállt az építkezések mellett, mivel egy olimpia megrendezése a későbbiekben hatalmas gazdasági hasznot hajt a régiónak és az országnak is. A játékok sikeres megrendezése persze csak az egyik szempont. Nem feltétlenül véletlen egybeesés, hogy a szerdán kezdődő Világkupa-futam után tartják az oroszországi választásokat és egy sikeres bemutatkozás sokat hozhat a konyhára Putyinnak - írja a The Telegraph.

Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Putyin útmutatásainak megfelelően Szocsiban négy külön síközpontot építettek, illetve építenek egymás közvetlen közelében, amelyek összesen 200 kilométernyi pályát kínálnak a síelőknek. Igaz ugyan, hogy az egyes pályarendszerek tulajdonosai között akkora a rivalizálás, hogy például csak külön-külön bérlettel lehet használni a különböző régiók liftjeit. Az egyes pályarendszereket csupán egy-egy lift köti össze.

Szocsi népszerű tengerparti üdülőhely pálmafákkal, sétányokkal és elegáns villaépületekkel. Innen csupán egyórányi autóútra található a sípályák, de ez az utazási idő 25 percre csökken majd, ha elkészül a várost és a Krasznaja Poljana síközpontot összekötő vasútvonal. A város repülőterét is fejlesztik az olimpiára, csakúgy, mint Vancouver esetében történt.

A négy pályarendszer is itt, Krasznaja Poljankán épült fel. Egészen a tavalyi évig csupán három öreg ülőszékes lift üzemelt itt, de kásőbb azokat is bezárták a bob- és szánkópályák építésekor. Ma már több csillogó-villogó kabinos lift és fűthető ülőszékes felvonó várja a vendégeket.

Forrás: AFP/Olivier Mirin

A fejlesztések üteme olyan gyors volt, - különösen a Rosa Khutor nevű pályáknál, ahol a lesiklószámokat rendezik majd - hogy az üzemeltetők elfelejtették kinyomtatni a síelők számára nélkülözhetetlen pályatérképeket. A liftek száma hónapról hónapra nő és semmi kétség, hogy jóval a nyitóünnepség előtt befejeződik a teljes építkezés. Rosa Khutor lejtőin jelenleg 38 kilométernyi pálya üzemel, amelyeket háromszakaszos kabinos lift és öt másik ülőfelvonó szolgál ki. 2014-re 18 lift működik majd és a besíelhető pályahossz is kétszeresére nő. A pályák legnagyobb szintkülönbsége 1150 méter, bár az építtetők úgy hirdetik, hogy az 1720 méteres szintkülönbség nagyobb, mint a legendás amerikai Whistler hegyen.

A csillogás ellenére azért van még min javítani. Az üdülőfalu jelenleg inkább egy szellemvárosra hasonlít. A szálláshelyek nagy része ugyan már elkészült, boltok és éttermek egyelőre még nincsenek. Egyetlen síkölcsönző üzemel csupán. A városka látképe viszont lenyűgöző és az épületek, utcák kialakítása is világszínvonalú. Nem csoda, hiszen az oroszok a világ legnagyobb sípálya-üzemeltető cégét, a francia Compagnie de Alpes-t (CDA) hívták segítségül. A tradicionális, fából épült házakat modern szállodák és apartman-komplexumok váltották föl, egyetlen régi szélmalom maradt hírmondónak. Az első etapban kilenc szálloda nyitotta meg kapuit, közülük az első, a háromcsillagos Park Inn.

Forrás: AFP/Oliver Morin

A tipikusan orosz jelenségek sem hiányozhatnak. A pályák környékén már most feltűnően sok és feltűnően csinos fiatal hölgyet látni, akik mintha csak valamelyik orosz divatlapból léptek volna ki és aligha van még egy olyan síterep a világon, ahol fémdetektorokon áthaladva ülhetünk csak fel a liftekre. Putyin látogatásakor a szállásául szolgáló ötcsillagos Grand Hotel Ploljanát teljesen lezárták és az sem ritka, hogy az egész síközponttal így tesznek egy fontosabb vendég érkezésekor. A külföldi vendégeknek célszerű mindig maguknál tartaniuk az útlevelüket, bármikor ellenőrizhetik.

Bár magyar utazási irodák még nem kínálják a szocsi téli olimpia szálláshelyeit, érdemes akár önállóan is ellátogatni ide még a játékok előtt. Az árszínvonal a franciaországihoz hasonló, de alighanem az olimpia közeledtével és a játékok után megugranak majd az árak.