Szeszfőzde a sípálya alján

The High West Distillery and Saloon, Park City, Utah, Egyesült Államok
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egyik leghíresebb síterepén, az Utah állambeli Park City-ben az állam egyik legkülönlegesebb épülete áll a sípálya szélén. A High West Distillery and Saloon az állam első szeszfőzdéje, amely még ma is működik.  
Vágólapra másolva!

Az 1870-ben alapított szeszfőzde és kocsma a világ egyetlen, sípálya mellett fekvő pubja. Az egykor bányászházként, majd raktárként funkcionáló épület Park City szívében, a Quittin' Time nevű sípálya alján található.

A szeszfőzde tulajdonosa, David Perkins 2004-ben hagyta ott biokémikusi állását és költözött Park City-be, hogy az elhagyatott épületben megnyissa a High West szeszfőzdét, az eredeti tervek alapján. A felújításnál az eredeti anyagok 90 százalékát felhasználták. A szeszfőzdében a tulajdonos szülőhelye, Georgia állam híres italát a bourbon whiskey-t kezdték főzni, amely aztán az étlapon is rendre megjelenik a fogásokban - írja a Times Travel.

A High Westben kis mennyiségben kilencféle whiskey-t és két különböző vodkafajtát is gyártanak. A főzde 2010-ben elnyerte az American Distilling Institute versenyén a legjobb rozsból készült whiskey-nek járó fődíjat.

Forrás: High West Distillery
Forrás: High West Distillery

Utah állam szigorú törvényei miatt a szeszfőzdében nem alakíthattak ki kóstolótermet. Ha pedig kikérünk a pincértől egy whiskey-sort, akkor egyszerre csak két poharat tesz elénk, mivel a helyi törvények értelmében egyszerre csak két, alkoholos italt tartalmazó pohár lehet előttünk az asztalon. A szigor lassan enyhül: a szeszfőzde, összefogva a környékbeli sörfőzdékkel elérte, hogy most már vasárnapokon és ünnepnapokon árusíthat alkoholt.

A High West évente nagyjából 10 ezer láda whiskey-t gyárt, de tervezik a termelési kapacitás bővítését. A szeszfőzdét a síszezonban napi 300 turista keresi fel, akik idegenvezető segítségével járhatják be az épületet.