Nordic cruising - sífutás egyszerűbben

sífutás, nordic cruising
Vágólapra másolva!
Ez a sport főként az északi országokban népszerű, de remélhetőleg egyre több hazai követője is akad. Kicsit hasonlít a sífutáshoz, kicsit a nordic walkinghoz, de ami biztos, kevés ennyire egészséges és összetett téli sportot létezik, ráadásul magas hegyek sem kellenek hozzá.
Vágólapra másolva!

Még a nyolcvanas évek közepén a Kanadából hazarándult rokonok áradoztak a sífutásról, hogy ennél nincs is szebb és egészségesebb sport, meg hogy milyen könnyű és hasonlók. Egész addig csak az MTV síoktató sorozatában láttam ilyet - tehát pontosan tudom, mi az a Siitonen-lépés -, és néha talán Dávid Sándor közvetítésében néztem valamilyen északi vb-t, de ennyi. A lesiklás és a szlalom, Girardelli, Zurbriggen és társai sokkal jobban tetszettek.

Aztán néhány évvel ezelőtt egy olaszországi síelés alkalmával a napi adag után gondoltam egy merészet és a közeli két kilométeres pályán mentem egy kört a kétméteres dióverő lesiklólécemmel. Maga volt a pokol, majdnem meghaltam és attól kezdve mély tisztelettel nézem a hobbi sífutókat is. Persze tudom, hogy lesiklóléc volt rajtam és ezzel a kötéssel és bakanccsal nem az igazi, de akkor is nehéz sportnak tűnt.

Pedig rendes felszerelés birtokában a sífutás egészen könnyen elsajátítható és már kevés gyakorlás után is élvezhető, és ami a legjobb, nem kell kétezer méteres hegy és 50 centis hó hozzá. A hétvégi havazás után akár már mehetünk is föl a Normafára egy körre, az havas, csendes erdő pedig már önmagában is élmény. A sportorvosok szerint ráadásul kevés olyan sport létezik, amely ennyire megmozgatja szinte az összes izmot. A sífutás jó hatással van a vérkeringésre, a légzőrendszerre és erősíti az immunrendszert is.

Forrás: AFP

Aki nekivágna, létezik a sífutásnak egy egyszerűsített, ha úgy tetszik könnyebb válfaja, a nordic cruising, ami gyakorlatilag a néhány éve divatossá vált nordic walking és a sífutás keveréke. Ez a technika annyiban különbözik a klasszikus sífutástól, hogy a lépéseknél nincs hosszú csúszófázis, azaz nem kell hosszabb ideig egy lábon egyensúlyozni. A lécek is rövidebbek és szélesebbek a hagyományos sífutólécnél, ezért sízés közben nemcsak a mozgás egyszerűbb, de nagyobb a biztonságérzet is. Futás közben a léceket az előrelendítés előtt nem kell felemelni, hanem a léc a havon csúszik előre. Ezt a lépést a haladók kiegészíthetik a hagyományos sífutás elemeivel - diagonál lépés, halszálkalépés, páros botozás - és a lesiklásból ismert hóekézéssel is.

A nordic cruising lécek különlegessége, hogy a lécek talpán - közvetlenül a kötések alatt - speciális pikkelyek vannak, hasonlatosak a telemark léceknél használtakhoz, amelyek könnyítik az emelkedőkre való feljutást és a lejtőkön is lassítják kicsit a lécet. Ezeken a léceken egyébkén hagyományos sífutókötések vannak és a cipő is lehet átlagos sífutócipő. Ezt a sportot ráadásul nem csak előkészített sífutópályán, hanem erdei sétautakon is kiválóan űzhetjük.

A nordic cruising technikát megtanulhatjuk akár autodidakta módon is, de működik Budapesten a Normafánál egy sífutóiskola is, ahol egy profi oktató, a háromszoros olimpikon és többszörös országos bajnok sífutó, Bozsik Anna segít az alapok elsajátításában.