Nőtt a lavinaveszély az Alpok sípályáin

símelléklet, lavina
Vágólapra másolva!
Alig egy héttel Friso holland herceg lavinabalesete után Ausztria legnagyobb részét évtizedek óta nem látott hó borítja. Tirol és Vorarlber magasabban fekvő régióiban a hatméteres hó sem ritka. Ilyenkor megnő a kockázata a lavináknak és a vele járó baleseteknek is.
Vágólapra másolva!

Egyedül az elmúlt héten három ember vesztette életét lavinaomlásban Ausztriában. Az elmúlt síszezonban összesen ennyi haláleset történt, igaz a tavalyi síszezonban szinte alig volt hó az egész Alpokban. Február 16-án egy svéd síelő vesztette életét Ischgl-ben, ráadásul gondozott, kezelt pályán. A jelölt pályákon történt lavinabalesetek száma meglehetősen kicsi, de nagy hómennyiség esetén ezeken a lejtőkön is előfordulhat - írja a The Telegraph.

A holland herceg balesete jelöletlen, szűzhavas pályán történt. Az osztrák hegyi mentők többször is elmondták, hogy nem értik, 4-es fokozatú riasztáskor miért vállalkoznak a síelők a szűzhavas pályákkal. A riasztást egy 130 centiméteres hóesést követően adták ki és a 4-es fokozat azt jelenti, hogy már a síelő által a hóra kifejtett nyomás is elegendő a lavina kialakulásához. A baleset egy meredek szűzhavas pályán történt, amit jelöl a térkép.

A helyszínt nem ellenőrzik minden nap, de minden térképen és a liftállomásokon is felhívják a figyelmet, hogy ilyenkor lehetőleg ne síeljenek jelöletlen pályán.

Forrás: AFP

A lavinatörmelék a hógörgeteg megállása után rendkívül tömör, ezért 15 percen túl megfelelő kutatópálca és lapát nélkül még jeladóval is kicsi az esélye, hogy kimeneküljön az áldozat. Olaszország Piedmont tartományában a jelöletlen pályán kívül csúszó síelők nem indulhatnak el jeladó, lapát és kutatóbot nélkül. A vétkezőket komoly euró-ezrekkel is büntetheti a sípályarendőrség.

A tiroli lavina-előrejelzési intézet szerint az elmúlt napokban hullott hómennyiség miatta következő hét folyamán jelentősen megnő a lavinák kockázata Ausztria és Svájc területén. A kontinensre érkező melegebb levegő és az Alpokban tapasztalt tavaszi időjárás miatt is nő a lavinák kockázata. Az erős napsütés miatt a reggeli órákban csekélyebb, a koradélutáni órákban nagyobb a valószínűsége a lavináknak.

A balesetek elkerülésére a legjobb megoldás, ha sosem megyünk profi helyi vezető nélkül jelöletlen pályára. Szakértők szerint, ha lavinába keveredünk, a legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk a hógörgeteg széle felé síelni, amilyen gyorsan csak tudunk. Ha elért bennünket a hó, próbáljunk megszabadulni a sílécektől és a síbotoktól és igyekezzünk a felszín felé "úszni". A hó alatt az arcunk előtt alakítsunk ki nagyobb teret, hogy könnyebben tudjunk lélegezni. A lavinák túlélésének tudományát ma már bárki elsajátíthatja. Magyarországon is létezik egynapos lavinatanfolyam, de az osztrák sítereoeken többnapos elméleti és gyakorlati tanfolyamra is befizethetünk.