Magán-sípálya a dán alföldön

Bornholm Ski Hill, síterep, Dánia
Vágólapra másolva!
Dánia nem elsősorban pezsgő síéletéről híres, már csak azért sem, mert az országban gyakorlatilag egyáltalán nincsenek hegyek. Ez az aprócska körülmény nem zavarta Ole Harildot, aki a Dániához tartozó Bornholm szigetén, a saját birtokán létesített egy parányi síközpontot. A síterep legmagasabb pontja 40 méter.
Vágólapra másolva!

Bornholm szigete leginkább a nyári időszakban kedvelt célpontja a dánoknak, svédeknek, németeknek. A Balti-tengerben fekvő sziget hasonlóan sík vidék, mint Dánia kontinentális része, és a hóesés is ritka errefelé. Ennek ellenére egy helybéli farmer, Ole Harild gondolt egyet, és a birtokán álló 40 méter magas dombból apró síközpontot hozott létre.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A 61 éves farmer az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy teljesen véletlenül bukkant rá egy Európai Uniós programra, amely támogatja a vidéki fiatalok rekreációs fejlesztését szolgáló projekteket. Pályázott és nyert is pénzt - összesen 750 ezer dán koronát, amelynek felét az EU, felét a dán kormány állta - és hozzálátott a munkálatokhoz.

A birtokán álló dombról kivágott néhány fát, megtisztította a területet és egy évvel később már működött is a Bornholm Ski Hill síközpont, amelyet jelenleg a Bornholmi Síbarátok Szövetsége üzemeltet. Az egyesület korábban nagy európai síközpontokba szervezett utazásokat a helyieknek, de ma már elsődleges feladata a bornholmi síköpontban működő három sípálya karbantartása.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Harild használt anyagokból építette meg első kezdetleges síliftjét és vásárolt egy használt hóágyút is. A kezdéshez síléceket és bakancsokat is vásárolt, hogy az ide érkező vendégek kölcsönözhessenek felszerelést. A pálya mellett hüttét is épített, valamint pályavilágítás és a hóágyút működtető vízvezeték rendszer is létesült. A teljes beruházás közel 2 millió koronába - mintegy 79 millió forintba - került, amelynek fennmaradó részét saját zsebből állta. A tervek szerint az első egyszerű liftet, - ami tulajdonképpen egy kötél két póznához erősítve - hamarosan lecserélik egy Ausztriában talált használt tárcsás felvonóra, ami 900 ezer dán koronába kerül és ennek beszerzéséhez szintén állami és uniós támogatást szeretnének felvenni.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A bornholmi pályák általában 35-40 napig működnek egy szezonban köszönhetően a hóágyúzásnak és évente átlagosan 2 ezer vendég jön ide síelni. Az egynapos felnőtt jegy 300 koronába - 12 ezer forintba kerül - de ebben az összegben már benne van a felszerelés-bérlés is. A jegyekből szezononként 15 ezer koronás - 600 ezer forintos - bevételre tesz szert a sípálya.