A világ legvadabb sífelvonói

símelléklet, JACKSON HOLE TRAM – Jackson Hole, Wyoming
Vágólapra másolva!
Vannak, akik rettegnek tőle, mások egyenesen élvezik, hogy egy buszméretű kabinban erős szélben himbálóznak többszáz méterre egy szakadék fölött. Sok síelő úgy választ magának síterepet, hogy legyen kabinos felvonó. Megmutatjuk a világ hét legvadabb síliftjét.
Vágólapra másolva!

Aiguille du Midi - Chamonix, Svájc

A fenti képen a világ talán legdurvább felvonója látható. 1955-ben építették és húsz éven keresztül ez volt a világ legmagasabb kötélvasútja, de még ma is tartja a legnagyobb szintkülönbségű felvonó rekordját. Az 65 személyes kabin 1035 méterről egészen 3842 méterre kapaszkodnak fel. A felfonó több mint 2800 métert 20 perc alatt teszi meg. A lift felső állomásánál kilátóterasz, egy kávézó és ajándékbolt várja a vendégeket.

La Grave, Grave, Franciaország

A kétemeletes kabin 1450 méterről 3200 méteres magasságba viszi fel utasait. A felső állomásról elérhető pályák szintkülönbsége 2300 méter és némelyik hossza eléri a 3-4 kilométert.

Jackson Hole Tram, Jackson Hole, Wyoming, Egyesült Államok

Forrás: Flickr

Az Egyesült Államok legnagyobb szintkülönbséget áthidaló felvonója. A kabin 1923 méteres magasságból indul és 1260 méteres szintkülönbség megtétele után 3183 méteres magasságban szállhatnak ki a síelők. A liftet először 1966-ban nyitották meg, majd a 2007-es teljes felújítás során új, 100 fő szállítására képes kabinokat kapott.

Mont Fort Tram, Verbier, Svájc

A felvonó fölső állomása 3308 méter magasan van. Innen indul a pályarendszer egyik leghosszabb, 2800 méteres pályája. A lift tetejéről a szomszédos Zermatt pályáira is átsíelhetünk.

Titlis Rotair, Engelberg Svájc

Forrás: Wikipedia

Engelbergben 82 kilométer zömében piros jelzésű pálya várja a síelőket. A csúcsokra való feljutást 24 különböző sílift biztosítja. A környék legkedveltebb és leghosszabb pályája a Kleine Titlis csúcsáról indul, és 12 kilométer hosszúságban egészen Engelbergig lehet lecsúszni, 2000 méteres szintkülönbséget megtéve az út alatt. A csúcsra közlekedő Titlis Rotair felvonó kabinjait a tökéletes panoráma érdekében a kör alakúra alakították és a felvonó 360 fokban körbefordul az út során.

Peack Chair, Whistler, Egyesült Államok

A lift a legendás Whistler-hegy csúcsára, 2180 méteres magasságra visz. A felvonót 1986-ban nyitották meg, később 1998-ban nagysebességű kabinos felvonóvá alakították át. A lift üzembeállításával, a megnövelt kapacitásnak és a lift révén kialakított pályahossznak köszönhetően Whistler lett Észak-Amerika legnagyobb síterepe. A Peak Chair felvonó útja során 401 méteres szintkülönbséget tesz meg és a csúcsról indulva 1500 méteres szintkülönbséget síelhetünk be.

Lone Peak Tram, Big Sky, Montana, Egyesült Államok

Az 1995-ben megnyitott lift a Lone Mountain csúcsra viszi utasait, 3400 méteres magasságra. A felvonó 15 perces útja alatt 442 méteres szintkülönbséget tesz meg. A gondolákba egyszerre tizenöt utas fér.