A felszerelés előkészítése sítúra előtt

símelléklet, sílécek
Vágólapra másolva!
Előző cikkünkben olyan gyakorlatokat és testmozgás-fajtákat ismertettünk olvasóinkkal, amelyekkel különösebb erőkifejtés nélkül is rövid idő alatt felkészülhettünk a sítúrára. A test felkészítése után most a felszerelés következik. Mit tegyünk a lécekkel, bakancsokkal, hogy azok a lehető legjobb állapotban legyenek az első csúszásig?
Vágólapra másolva!

Lécek

Indulás előtt a lécet, bakancsot és a ruházatunkat is érdemes alkalmassá tenni a sportolásra. Legfontosabb a léc megfelelő karbantartása, mert életlen, vagy túlságosan öreg, elhasználódott lécekkel növeljük a balesetek kockázatát is.

Lehetőleg ne próbálkozzunk az élezéssel házilag, vigyük inkább a léceket szakszervizbe, ahol az élek kijavítása mellett a viaszolást is elvégzik helyettünk. Ezt a javítást célszerű minden évben egyszer elvégeztetni. Az új élek ugyanakkor nem tartanak ki néhány napnál tovább, de annyira azért még élesek maradnak, hogy ne legyen balesetveszélyes a síelés. Az éleket a köves, jeges pályaszakaszok jobban tönkreteszik, ezért ezeket a területeket lehetőleg kerüljük!

Forrás: AFP

A helyszínen a hőmérséklet és a hó minősége is befolyásolja, hogy mennyire csúszik a lécünk. Ezen a különböző viaszoló kenőcsökkel javíthatunk, legtöbb cipőpasztára hasonlít. A viaszok között is többféle létezik, van univerzális, vizes, vagy hideg porhóra való is, érdemes érdeklődni egy helyi síszervizben, hogy melyiket ajánlják.

Síbakancs

Az a kezdő síelő, aki komolyan szeretne elsajátítani a sport alapjait érdemes nagyobb összeget fordítania a megfelelő felszerelés beszerzésére, akik viszont csak próbálgatják szárnyaikat inkább a kölcsönzést válasszák! Ez utóbbi esetben a léceket itthon érdemes bérelni, - így olcsóbban jövünk ki, mintha külföldön kölcsönöznénk - a bakancsot viszont mindenképpen helyben béreljük, mert ha később bármi gond adódik vele, könnyedén kérhetünk másikat.

Kevesen tudják, hogy a napi síelés után a bakancsokat becsatolt állapotban kel tárolni, mert különben kitágulnak és így dermednek meg, ami másnap komoly fájdalmakat és kényelmetlenséget eredményezhet. A bakancsot és a bélést sem szabad közvetlenül a fűtőtestre helyezni és így szárítani, mert könnyen elfordulhat, hogy a műanyag megolvad.

Forrás: AFP

Új sícipő vásárlásánál akkor választunk jó méretet, ha a használni kívánt sízoknival együtt felpróbálva a nagylábujjunk éppen hozzáér a bakancs elejéhez. Mikor síelés közben hajlítjuk a lábat, a lábfejünk automatikusan hátrébb csúszik egy kicsit, ezért jó, ha picivel nagyobb a bakancs a lábméretünknél.

Ma már ugyan szinte alig kapható a boltokban egycsatos sícipő, aki mégis ilyet szeretne vásárolni, inkább lebeszélnénk róla! A több csattal ugyanis többféleképpen állítható a bakancs, így jobban igazodik a lábfejünk egyedi alakjához, méretéhez. Ma már árulnak olyan bakancsokat is, amelyek bélését ráolvasztják a lábfejre így az tökéletesen illeszkedik, a sízés mindig kényelmes lesz. Ezek a bakancsok némileg drágábbak ugyan, de talán érdemes néhány ezer forinttal többet áldozni rájuk.

Ruházat

A síruhák és az aláöltözetek legfontosabb tulajdonsága, hogy lehetőleg ne magába zárja az izzadtságot, hanem elvezesse azt. Ma már léteznek olyan speciális, fémszálakkal szőtt aláöltözetek, amelyek nemcsak, hogy elvezetik a verejtéket, de szinte tökéletesen ki is párologtatják, így nincs hidegérzetünk, a síelés alatt végig kellemes melegben mozoghatunk.

Forrás: AFP

A síruhákat az egy-két hetes használat után nem kell feltétlenül kimosni, már csak azért sem, mert ilyenkor elveszítik a vízhatlanságot biztosító impregnáló rétegüket. Ennyi igénybevétel után elegendő, ha alaposan kiszárítjuk és legfeljebb a szennyeződéseket letörölgetjük róla. Ha mégis szeretnénk kimosni, vigyük el valamelyik tisztítóba, ahol az impregnálást is meg tudják oldani.

A kesztyűknél hasonló a helyzet, mint a bakancsok esetében: ha egy fél számmal nagyobb a kesztyű mérete a kezünkénél, kevésbé fog fázni a síeléskor.

Fényvédelem

A síeléskor egyik legfontosabb teendőnk a megfelelő fényvédelem biztosítása, hiszen a pályákon a hó miatt közel kétszer annyi UV sugárzás ér minket, mint normál helyzetben. Fontos, hogy felhős időben, sőt hóesésben is mindig kenjük be az arcunkat, szánkat fényvédő krémmel. Ehhez lehetőleg ne a nyáron, napozáshoz használatos krémeket használjuk, mert ezek hidratáló anyagokat tartalmaznak és nagy hidegben könnyen megfagyhatnak, ami meglehetősen kellemetlen érzés.

Forrás: AFP

A boltokban kaphatók hegyi viszonyokra, vagy kifejezetten téli sportokra kifejlesztett fényvédő krémek, amelyek ráadásul a hideg ellen is óvják az arcot, használjuk ezeket! Fontos a megfelelő síszemüveg, vagy napszemüveg használata is, még rossz felhős időjárás esetén is!