Olcsó sífelszerelés az aukciós oldalakról

símelléklet, sílécek
Vágólapra másolva!
Ha éppen ezen a télen döntünk úgy, hogy nekivágunk és megtanulunk síelni, de nem szeretnénk nehéz tízezreket elkölteni az első alapfelszerelésre, akkor járunk a legjobban, ha szétnézünk az aukciós oldalakon. Végigböngésztük a két legismertebb hazai licitálós oldalt és megnéztük, mekkora összegből hozható ki egy komplett felszerelés, léccel, bakanccsal, síruhával.  
Vágólapra másolva!

A kezdő felszerelés legfontosabb darabja a bakancs. Ezen áll, vagy bukik az egész tulajdonképpen, hiszen, ha rossz bakancsot választunk és ebben tesszük meg az első métereket, gyakorlatilag borítékolható, hogy egy életre megutáljuk a síelést. Már egy-két csúszás után pokoli fájdalmat él át a kezdő síelő egy szűk, szoros, rosszul kiválasztott bakancsban. Természetesen az online vásárláskor nem próbálgathatjuk fel a darabokat, mielőtt kifizetnénk, ezért a lehető legkörültekintőbben válasszunk. Az aukciós oldalak kínálatából az egyszerűség kedvéért a fix áras darabokat vizsgáltuk.

A bakancs legfontosabb tulajdonsága, hogy minél több helyen lehessen állítani, minél több csattal rendelkezzen. Az ilyen sokcsatos bakancsokat ugyanis sokkal könnyebb a láb formájához igazítani, mint a bebújós egycsatosakat. A méretnél is fontos, hogy a lábméretünknél kicsivel nagyobbat válasszunk, egyrészt, a sízokni miatt, másrészt fontos, hogy a bakancsban a lábujjak mozogni tudjanak.

Forrás: AFP

A Tesz-vesz.hu termékei közül egy Lange márkájú négycsatos használt, de a mellékelt kép alapján jó állapotú férfi bakancsot választottunk ki 11 900 forintért. Ha a szállítást is kérjük, akkor az ár 11 950 forintra módosul. A Vatera.hu-n találtunk ennél olcsóbb megoldást is, egy használt négycsatos Salomon Evolution, már 6000 forintos fix árért elvihető.

A bakancs után, a következő darab ma a léc. A léc kiválasztásánál fontos, hogy lehetőleg kötéssel együtt szerelt lécet válasszunk. Egyrészt a legtöbb ajánlat amúgy is így szerepel az oldalakon, másrészt felesleges bajlódni külön a kötések beszerzésével. Egy kezdő síelő számára sokkal könnyebb lesz a tanulás, ha megfelelő méretű carving-lécet választ magának. Általánosságban elmondható, hogy egy kezdő síelő a vállig, vagy maximum az állig érő lécet válasszon magának. A tesz-vesz ajánlatai közül egy 160 centiméter hosszú Kneissl carving-lécet választottunk ki 9000 forintos fix áron. Ilyen árkategóriában a Vaterán is több ajánlatot találtunk. A sílécek egy részét bottal együtt kínálják az eladók, a kényelem kedvéért célszerű ilyen csomagot választani.

Forrás: AFP

A felszerelés utolsó fontos eleme a ruházat. Itt valamivel könnyebb dolgunk van az online vásárláskor, mint a bakancs és a léc esetében. A ruha kiválasztásánál tényleg csak a pontos méretre kell ügyelni. Mindkét aukciós oldalon pontosan megadhatjuk a mellbőséget, csípőbőséget és a kabát hosszát is. Célszerű kétrészes darabot választani, ami külön nadrágból és kabátból áll, ráadásul ezeket külön-külön is kiválaszthatjuk. A Tesz-veszen egy M-es méretű használt uniszex Colmar márkájú dzsekit 8900 forintért, egy Völkl sínadrágot pedig 4500 forintért szerezhetünk be. A sífelszerelés egy síkesztyűvel lesz teljes, amelyet mindkét aukciós portálon már 3-4000 ezer forintért lehet találni jó minőségben.

A kezdő alapfelszerelésért tehát nem kell feltétlenül 50-60 ezer forintot áldozni, az első néhány szezonra tökéletesen megfelelnek a használt darabok és később, a sítudás fejlődésével fokozatosan beszerezhetjük a drágább, új darabokat. Egy kezdő és jó minőségű és állapotú alapfelszerelés az aukciós oldalak kínálatából választva tehát kijöhet 25-30 ezer forintból.