Tengerből a sípályára - fedett sípalota épül Barcelonában

Ski Dubai, fedett sípálya
Vágólapra másolva!
Barcelona környéke tökéletesen ellátott sípályák tekintetében, hiszen a várostól nem messze emelkedik a Pirenneusok vonulata, ahol nem egy, 3 ezer méter magasságig is húzódó, kiválóan karbantartott síterepet találunk. Ennek ellenére a városvezetés úgy döntött, hogy dubaji mintára fedett sípályát építenek. A tervek szerint a helyieknek 2015-től nem kell elhagyniuk a várost, ha strandolás után kicsit síelni szeretnének.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A dubaji Ski Dubai sícsarnok átadását hatalmas világszenzáció kísérte, elvégre valóban nem mindennapi teljesítmény 30 fokban a sivatag szélén alpesi körülményeket varázsolni.

Az európai lejtőkhöz szokott síelő ugyanakkor inkább megmosolyogja a látványt, hiszen a Ski Dubaiban két, inkább halványkék szintű pályán síelhetünk, igaz a cél vélhetően nem az volt, hogy meredek feketéken tanuljanak a helyiek.

Azért van itt igazi hütte sramlizenével, négyüléses felvonó és fun park is, sőt a havazást is tudják imitálni, a tetőszerkezetre szerelt vezetékrendszer segítségével. A Ski Dubaiban egyetlen napon nem kevesebb mint 30 tonna műhavat gyártanak, és a tervezőknek még arra is volt gondjuk, hogy a vezetékekből aláhulló hópelyhek formája hasonló a svájci Alpokban hulló hópelyhekével.

Ennek eléréséhez Svájcból hívtak szakembereket sok-sok ezer dollárért. Az árak viszont meglehetősen magasak, egy napra 12-14 ezer forintba kerül a bérlet, igaz ezért sífelszerelést is kapunk.

Forrás: AFP

Azt még nem tudni, hogy a Barcelonában tervezett komplexumban pontosan hány pálya és felvonó üzemel majd, de az már biztos, hogy a létesítményt közvetlenül a tengerparton építik majd fel. A Snow World terveit egy holland cég készíti, amely szerint a fedett sípálya teljes mértékben környezetbarát lesz és gyakorlatilag nulla károsanyag-kibocsájtással működhet majd. A 39 ezer négyzetméteres Snow Worldben egyébként a sípályák mellett korcsolyázási lehetőség is lesz majd.

A város déli részén épülő komplexumot és a hozzá tartozó lakónegyedekkel és további szociális létesítményekkel együtt három kisebb erőmű szolgálja majd ki. Ezek biztosítják a fűtést, a légkondicionálást. Az erőművek napenergiával, valamint a városban keletkező szemét elégetésével, metanizációval működnek majd. A fedett sípálya területén szükséges -10 fokos hőmérsékletet pedig a barcelonai cseppfolyós gázterminálban előállított gázt használják fel.