Életmentő mobilalkalmazások síelőknek

mobilalkalmazások sízéshez
Vágólapra másolva!
Egy korábbi cikkünkben már bemutattunk néhány olyan mobilalkalmazást és weboldalt, amely a síelők segítségére lehet síelés közben, most olyan androidos alkalmazásokat kerestünk, amellyel biztonságosabbá tehető a síelés, ha már bajba jutottunk.
Vágólapra másolva!

Az Android Market kínálatában kutakodva több hasznos apróságot is találtunk, amelyeket azért érdemes letölteni, mert ha mondjuk jelöletlen pályán ér minket baleset, ezek segítségével könnyebben fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet.

A TeslaLED alkalmazással például morzejeleket küldhetünk a telefonunkról. Aki nincs tisztában a morzeábécé rejtelmeivel, annak sem kell megijednie, ugyanis az SOS jelzést eleve beállították nekünk, de ezen kívül bármilyen szót, vagy rövidebb mondatot bepötyöghetünk, az alkalmazás átírja morzejelekké és a telefon vakuját használja fel a továbbításhoz. Az érkező mentőhelikopter pilótái számára nagy segítséget jelenthet, nekünk pedig az életünk múlhat rajta.

Hasonlóan hasznos alkalmazás lehet a off-piste síelők számára az SOS Whistle, amely gyakorlatilag ugyanezt tudja, csak éppen itt sípjelekkel hívhatunk segítséget.

Az iSOS - In Case of Emergency nevű alkalmazással pedig azt is beállíthatjuk, hogy baj esetén egy gombnyomással milyen telefonszámokra küldjünk segélykérő sms-t, vagy éppen ugyanezeket a számokat szintén egy gombnyomással fel is hívhatjuk. Az értesítendő számok közé célszerű az adott síterep mentőegységének telefonszámát is felvennünk.

Az AlpineReplay Ski & Snowboard nevű alkalmazás nem segélykérésre készült, de ha letöltjük, átfogó képet kaphatunk sítudásunkról, napi teljesítményünkről és a szervezetünk reakciójáról is. Az alkalmazás méri az adott pályán elért átlagsebességünket és a legnagyobb sebességet is, kiszámítja, hogy egy-egy csúszással mennyi kalóriát égettünk el, a nap végén teljes napi statisztikát készít és ennek figyelembevételével ajánlatot is tesz, hogy a következő napon mely pályákat használjuk a fejlődés érdekében.