A Balkán legjobb sípályái

símelléklet, banszko
Vágólapra másolva!
Bár elsősorban még mindig nyári úticélnak számít, az elmúlt néhány évben Bulgária ismét helyet követel magának a népszerű sícélpontok térképén. Az ország területén több síelésre kiválóan alkalmas magashegységet találunk: a Rodope, a Vitosa, vagy a Pirin kitűnő síterepekkel várja a téli sport szerelmeseit. Bemutatjuk Bulgária három legnagyobb síterepét.
Vágólapra másolva!

A bulgáriai pályarendszerek előnye, hogy a magas fekvés miatt (többségük 2000 méter körüli magasságon van) rendkívül hóbiztosak. Az utóbbi időkben a legtöbb pályán korszerű felvonórendszereket állítottak üzembe, így ez, valamint a jól karbantartott pályák, az egyre javuló színvonalú szállodai kínálat és a még mindig alacsonynak számító ár nem csak a helyi, de a nyugat-európai turistákat is egyre nagyobb számban vonzza.

Borovec

A legismertebb bulgáriai síterep a Szófiától csupán 70 kilométerre található Borovec. Az összes közül ez a legfejletteb is egyben, néhány év alatt első osztályú, minden igényt kielégítő, luxushotelekkel, szórakozóhelyekkel, éttermekkel teli síparadicsomot varázsoltak belőle.

A szezon novembertől májusig tart Borovecen, itt található az ország leghosszabb lesiklópályája is, amely 5800 méter hosszú. A pályák szintkülönbsége 520 méter, viszont 2040-2560 méterig húzódnak. A 45 kilométernyi pálya mellett 1 kabinos, 3 ülő és 6 húzólift működik. Budapesttől 830 kilométert kell autóznunk, ha Borovecen szeretnénk síelni.

Forrás: Flickr

Banszko

A Pirin hegység lábánál fekvő Banszko Bulgária egyik legújabb, de mindenképpen a legnagyobb fejlődésen átesett sícentruma. A kétezres évek több tízmillió eurós fejlesztések célja az volt, hogy a síterep felzárkózzon Bulgária két nagy síterepéhez, Borovechez és Pamporovóhoz.

A beruházások révén a korábbi 8 kilométernyi pályaszakasz helyett ma 75 kilométert síelhetnek be a vendégek - írja a Síelők.hu. A pályarendszer alsó állomása, Banszko városa, 936 méteren található, innen kabinos felvonó visz fel a pályák alsó állomásához, amelyek 990 métertől 2600 méteres magasságig húzódnak, a besíelhető szintkülönbség pedig kifejezetten vonzó, 1610 méter. Banszkóban elsősorban a könnyedebb síelést kedvelők számára vonzó, hiszen 35 kilométernyi kék, 37 kilométernyi piros és 3 kilométernyi fekete pálya áll a vendégek rendelkezésére. Jelenleg a friss hóesésnek köszönhetően 45-90 centiméternyi friss hótakaró van a pályán, de egyébként a pályák nagy része hóágyúzható. A pályákat 14 lift szolgálja ki.

Pamporovo

Ez Bulgária legdélebben fekvő síterepe és valamivel kisebb is, mint az előző két régió. Pamporovóban összesen 25 kilométernyi pályán síelhetünk, ezek közül a legnagyobb arányban - 20 kilométeren - piros jelzésű, közepes erősségű pályák találhatók itt. A pályarendszer egyébként 1620 és 1937 méteres magasságon fekszik, a pályákat öt ülő- és kilenc húzólift szolgálja ki, amelyek összesen 8600 síelőt szállítanak a pályák tetejére óránként. A leghosszabb pálya 4,2 kilométer hosszú és a környéken 30 kilométernyi sífutópálya is van. Pamporovo előnye, hogy a nagy magasság ellenére viszonylag enyhe klíma várja az ide érkezőket. A síterepet gyerekes családoknak is nyugodt szívvel ajánljuk.