Kitiltották falujukból a turistákat az őserdei indiánok

Vágólapra másolva!
Megtiltotta a turistáknak egy bennszülöttek lakta falu Amazóniában, hogy betegyék lábukat a településre. A turisták túl sok kárt okoznak és szemetelnek is.
Vágólapra másolva!

A 800 lelkes falu, hogy évente több tízezer idegen érkezik falujuk tájára, hátrahagyva szemetet, és miközben a túraszervező irodák jól keresnek ezen, a bennszülötteknek semmi hasznuk nincs a dolgon.

A falu neve Nazareth, egészen közel van az Amazonashoz, húsz perc csónakútra a legközelebbi nagyobb várostól, így könnyen megközelíthető. A hátizsákos turisták száma az ötszörösére nőtt az utóbbi nyolc évben. Részben az ökoturizmus jegyében érkeznek, részben, hogy megismerhessék a ticuna indiánok életmódját, szokásvilágát, hagyományait.

A falu a minap gyűlést tartott, melyen úgy döntött, hogy a jövőben csak olyan idegen léphet a területére, akit meghívnak. A település határában őrszemek állnak majd furkósbotokkal felfegyverkezve, és a jövevényeknek személyi igazolvánnyal kell bizonyítaniuk, hogy rajta vannak a vendéglistán.

Forrás: AFP/Bertrand Parres
Képünk illusztráció

Sok gondunk volt. Az emberek egyre csak jöttek-mentek, hátrahagyva szemetüket, műanyagzsákokat, palackokat. Mostantól csak gyűlésünk engedélyével jöhetnek be - idézett egy falubelit a The Daily Telegraph brit napilap.

A bennszülötteket az is elzárkózásra készteti, hogy attól tartanak, gyermekeik elfelejthetik őseik szokásait ahogy utánozni kezdik a turisták beszédét, öltözködését. A ticuna indiánok az egyik legveszélyeztetettebb népcsoport a világon, az ENSZ 30 ezerre becsüli a törzs lélekszámát.