Végre megérkezett a tél Ausztriába

símelléklet, hóágyú
Vágólapra másolva!
A korábbi aggodalmak ellenére, úgy tűnik, hogy végre megérkezett a tél Ausztriába és a több régióban is végre elindíthatják a sílifteket. Az indulás ugyan késett egy-két hetet a szokásoshoz képest, de minél előbb kezdődik a szezon, annál kisebb lesz a pályaüzemeltetők bevételkiesése.
Vágólapra másolva!

Pedig a november évtizedek óta nem volt ennyire rossz a téli csapadék szempontjából, mint az idei évben. Az alpesi ország több régiójában is annyira száraz volt a november, hogy negatív rekordokat döntött a folyók vízállása, sőt egyes helyeken még erdőtüzek is előfordultak.

Szerencsére a csapadékszegény időszaknak vége, az időjárás jelentések szerint csaknem egész Ausztria területén esik a hó, a nyugati országrészeken ezer méter alá került a hóhatár és hétfőn már a Salzburg környéki síterepek is hószállingózást jelentettek. A hóeséssel párhuzamosan a hőmérséklet is folyamatosan csökken, így a sípályák megkezdhették a hóágyúzást is.

Ha hihetünk az előrejelzéseknek, a hóesés egészen csütörtökig folytatódhat - szerdára várják a legnagyobb mennyiséget - és akár egyméteres hó is eshet egyes helyeken. A magyar határ közeli és a karintiai területeken ugyanakkor csak minimális hóesés várható, de ezeken a helyeken is hideg lesz, ezért az üzemeltetők megkezdhetik a műhó gyártását a lejtőkön. A pénteki átmeneti enyhülés után pedig hétvégétől várhatóan ismét folytatódik a havazás. Schladmingban 30, Obertauernben 20, Katschbergben 30, Kaprunban a gleccseren pedig már 160 centiméter a hóréteg vastagsága - olvasható az [origo] Időjárás hójelentésében.