Szlovénia legjobb családi síterepe

símelléklet, Ribnisko Pohorje, Kope
Vágólapra másolva!
Aki kerülni szeretné a zsúfolt osztrák, vagy olaszországi sípályákat és egy békés nyugodt síhétvégét töltene el a gyerekekkel, lankás pályákkal, kellemes szállásokkal csodálatos környezetben, próbálja ki a szinte alig ismert Ribnisko Pohorje síterepet, ahol három kisebb, egymástól elkülönülő pályarendszeren síelhetünk.
Vágólapra másolva!

A parányi Ribnica na Pohorju hegyi falu 50 kilométerre nyugatra található Maribortól, így Magyarországról sem kell túlságosan sokat autózni, hogy ideérjünk. A síterep három, egymástól különálló pályarendszerből áll, amelyeken összesen 13 kilométernyi pályát síelhetünk be 715-1542 méteren. A közvetlenül a 715 méteres magasságban lévő falunál indulnak Ribnisko Pohorje pályái. Itt összesen 2,2 kilométernyi pálya és két lift áll a vendégek rendelkezésére egy piros és egy fekete pályával, amelyek 921 méteres magasságról indulnak.

A faluból két irányba 10-15 perces autóútra két újabb kisebb pályarendszer található. Egyikük az 1368-1536 méteres magasságban lévő Ribnicka Koca, ahol két húzólift, két piros és két kék pálya várja a síelőket. Bár mindössze 2,3 kilométernyi sípálya áll a síelők rendelkezésére, a pályák kifejezetten hóbiztosnak számítanak, decembertől áprilisig természetes hó borítja a lejtőket és természetesen hóágyúzásra is van lehetőség. A liftek 201 és 404 méter hosszúságúak

A másik autóval elérhető pályarendszer, az 1010-1542 méteres magasságon lévő Kope, - ez a három közül a legnagyobb - ahol 8 kilométernyi pálya várja a síelőket. Itt összesen hat húzólift és két négyszemélyes ülőlift működik Kopén 3 kilométernyi kék, 3 kilométernyi piros és 2 kilométernyi fekete pályán gyakorolhatunk, de van éjszakai kivilágított pálya és 15 kilométernyi sífutópálya is. A három, egymástól elkülönülő pályarendszert a közeljövőben három új lift építésével összekötik.

Forrás: ribinsko-pohorje.si

Árak

Kope árai nem különböznek túlságosan a többi szlovéniai, vagy a kisebb osztrák síterepek áraitól. Az egynapos felnőtt jegyért főszezonban 27 eurót, a gyerekjegyért 17 eurót kell fizetni, a hatnapos felnőtt bérlet 133 euróba, a hatnapos gyerekjegy 77 euróba kerül.

Ribnisko Pohorje pályáira ennél valamivel olcsóbbak a jegyek: a felnőtt napijegyért 20, a gyerekjegyért 14 eurót kell fizetni, a hatnapos felnőtt bérletért 91, a gyerekbérletért pedig 65 eurót kérnek el. Ezek a bérletek egyébként érvényesek Ribniska Koca pályáira is. Fontos tudni, hogy a bérletek vásárlásához igazolványkép szükséges.

Szállások

A faluban és a Ribnisko Pohorje pályáin több apartmanház is található, amelyeket célszerű a síterep honlapján keresztül lefoglalni. Árakat lekérés alapján kaphatunk. Az apartmanok többsége színvonalasan felszerelt - akad köztük luxus apartman is - mindegyikben van wellness-részleg szaunával és pezsgőfürdővel. A faluban külön wellness központ is működik masszázzsal, több szaunával és különböző kényeztető kezelésekkel. Az apartmanokhoz rendelhető reggeli és félpanzió is, de a faluban találunk éttermet és sörözőt is.

Közlekedés

Ribnisko Pohorje pályái Budapesttől 381 kilométerre vannak, az útidő nagyjából 4 órát tesz ki. A magyar szakasz nagy részén az M7-es autópályán kell autóznunk, de még a letenyei határátkelő előtt az E653-as útra kell letérnünk Maribor irányába. Szlovéniába átérve az A5-ösön folytatódik az út. A várost elhagyva nagyjából 50 kilométer kell még nyugati irányba vezetnünk, míg elérjük Ribnica na Pohorju faluig.