Szlovákia legjobb fekete pályái

Chopok Jasna sípálya, fekete pálya, Szlovákia
Vágólapra másolva!
A magyar határhoz legközelebb lévő sícentrum, Donovaly pályáin hiába is keresnénk a legrutinosabbak számára kialakított fekete pályákat, itt csak húzós pirosakat találunk. A Chopok északi oldalán, a legnagyobb szlovákiai sícentrum Jasna lejtőin ugyanakkor több kemény fekete lejtő is akad, sokak szerint a legjobbak Szlovákiában.  
Vágólapra másolva!

A Zahradky oldalon két fekete közül is válogathatunk, az 1b jelzésű Pretekarska és a 6-os Slalomovy svah meredek pályáin tehetjük próbára magunkat. Előbbi 606 méter hosszúságú és a teljes hosszában 161 méter a szintkülönbsége. A hatos fekete 1200 méter hosszú és 332 méteres szintkülönbséget síelhetünk be rajta. A két fekete pálya még nem nyitott meg az idei szezonra, hiszen csupán 10 és 20 centiméteres hóréteg van rajtuk.

A Jasnához tartozó, még mindig az északi oldalon lévő Biela put pályáin szintén két fekete található. A 3-as jelzésű, 1800 méter hosszúságú Spravodliva és a 7-es számú Majstrovská 1335 méteres hosszúságával. Mindkét pálya 436 méter hosszú és bár folyamatos a hóesés, még ezeken a pályákon sem rakódott le elegendő hóréteg ahhoz, hogy megnyissák a síelők előtt.

A Chopok déli oldala kevésbé ismert és kevésbé forgalmas pályarendszer, mint Jasna, igaz jóval kisebb is annál. Itt a Kosodrevina pályarendszeren három fekete lejtő is található, közülük az egyik, a Chopok-Derese-Krupova nem kevesebb, mint 3640 méter hosszú és 918 méteres az esése, amellyel Szlovákia egyik leghosszabb fekete pályája.

Hosszú fekete pályák a Magas-Tátrában is akadnak szép számmal, közülük érdemes megemlíteni a Tátralomnicon lévő Lomnické Sedlo-t, amely 1237 méter hosszúságú, a szintkülönbsége pedig 299 méteres. Ugyanitt van egy feketének minősülő kezeletlen pálya is, ez 750 méter hoszú és szintén 299 méteres a szintkülönbsége. A Csorba-tónál egyetlen fekete pálya működik. A Spojka az említettekhez képest rövidebb, mindössze 550 méter hosszú, szintkülönbsége pedig 52 méter.