Síújdonságok Karintiában

símelléklet, Nassfeld
Vágólapra másolva!
Az ausztriai sípályák és régiók minden szezon előtt eurómilliókat költenek infrastrukturális fejlesztésekre, új liftekre, új pályákra, vagy a meglévők szélesítésére, új hóágyúk telepítésére. Nem kivétel a karintiai régió sem, ahol több, a magyar síelők által kedvelt pályarendszeren is van jócskán újdonság.
Vágólapra másolva!

A Karintia északi részén fekvő Katschbergen egy új kabinos liftet állítottak üzembe, Silverjet 2 néven, amelyet jelenleg is tesztelnek. A Mölltall-gleccseren egy új liftet és a hozzá tartozó pályákat kapcsoltak be a rendszerbe. A fejlesztés itt összesen hétmillió euróba került.

A magyar síelők egyik kedvelt pályarendszerén, Bad Kleinkircheimben a hóágyúrendszert fejlesztették, újították fel az idei szezonra 2,5 millió eurós ráfordítással. A legnagyobb összeget, 22 millió eurót Goldecken költötték az új felvonókra. Itt egy új, hatüléses lifttel bővül a kínálat, amelyhez négyhektárnyi új sípálya kapcsolódik.

A fejlesztések - bár örvendetesek - a bérletárak emelkedését hozták magukkal. A napijegyek árai az idei szezonra átlagosan 0,5-1 euró között emelkedtek. Karintia két legdrágább síterepe jelenleg Bad Kleinkircheim és Nassfeld, ahol egyaránt 41 euróba kerül az egynapos síbérlet.

Karintiában egyébként összesen mintegy 700 kilométernyi sípálya, 58 kabinos- és ülőlift, valamint 200 húzólift üzemel, a pályák kétharmadán hóágyúzásra is van lehetőség.