Bormio: négy síterep egyben

símelléklet, Bormio
Vágólapra másolva!
A magyar síelők körében sem ismeretlen Olaszország két legendás síterepe, Bormio és Livigno. A két pályarendszerre több hazai utazási iroda is kínál szállásokat. A két ismert síterep mellett a bormiói régióhoz két másik, hasonlóan nagy és színvonalas pályarendszer is tartozik.
Vágólapra másolva!

A svájci határ közelében fekvő hatalmas sírégió négy különböző sícentrumból áll, Bormio, Livigno, Santa Caterina és Valdidentro, más néven Alta Valtellina.

Bormio régi tradíciókkal rendelkező sícentrum, 1225 és 3012 méteres magasságban terül el. A könnyű tanulópályáktól a legkomolyabb versenypályákon keresztül a snowboardparkig minden megtalálható itt. Bormio 50 kilométeres pályarendszere és a hozzá tartozó 17 felvonó mindenki számára ideális. A kihívásokat kedvelőknek a Valbella vagy a Betulle pályákat ajánljuk. Aki az enyhébb lejtőket kedveli, az sem fog Bormióban csalódni. Mindenképpen érdemes kipróbálni a szép fekvésű, lankásabb 6 kilométeres Bimbi al Sole pályát. Természetesen a kezdők számára is sok lehetőség adódik, akár lenn a völgyben, akár fenn a hegyen. A gyerekek számára egy szőnyeglift is működik. Az állandó fehérségről jól kiépített hóágyúrendszer gondoskodik. Magasságának köszönhetően a síszezon december elejétől április végéig tart. Bormio és környéke termálforrásairól is híres: síelés után a helyi termál- és barlangfürdőben lazíthatunk. Érdemes még megemlíteni, hogy Bormióban rendezték meg 2005-ben a FIS Alpesi Sí Világbajnokságot. Bormio közelében (16 km) található az egész évben, tehát nyáron is(!) sízhető Stelvio gleccser, írja a sielők.hu.

Bormio pályái

Magasság: 1816 - 2785 m
Szintkülönbség: 969 m
Sípályák hossza: 115 km
Fekete: 20 km
Piros: 55 km
Kék: 40 km
Liftek száma: 8
Budapest: 906 km

Livigno a közel 1000 kilométeres távolság ellenére sok magyar síelő kedvenc úti célja. Ennek egyik oka, hogy Livigno vámmentes terület, s így bizonyos termékek (ital, dohányáruk, illatszer, műszaki cikkek) lényegesen olcsóbban, az üzemanyag körülbelül fél áron vásárolható meg. Természetesen a kitűnő, változatos pályarendszer is igazi vonzerőt jelent. A pályák tengerszint feletti magassága 1816-2798 méter. A leghosszabb, egyben legnehezebb pálya a Vetta Blessacia 4,8 kilométer, és közel 1000 méter szintkülönbséget hidal át. Livigno számos szórakozási lehetőséget is kínál: van korcsolyapálya, uszoda, szauna, lovas szán, tenisz, bár, és persze számos pizzéria és étterem.

Forrás: AFP

Santa Caterina 1740 és 2725 méter között fekszik, és a pályák nagy része északi fekvésű. Ezért az egész szezon alatt mindig ideális hóviszonyok fogadják az idelátogatókat. Negyven kilométeres pályarendszeréhez két üléses, és öt húzólift tartozik.

Valdidentro / Alta Valtellina Bormiótól 2 kilométerre található. A helyi pályák innen 900 méterre, 1330 és 2625 méter között fekszenek. A síparadicsomhoz 30 kilométernyi lejtő és 12 felvonó (hat üléses és hat húzólift) tartozik. Az Alta Valtellina kombinált bérlet a körzet összes sípályájára érvényes.