Vásárlás vagy bérlés? - készülődés a síszezonra

símelléklet, sílécek
Vágólapra másolva!
A téli hónapokban több tízezer magyar vakszoltatja le léceit, tisztogatja bakancsait és kel útra valamelyik szomszédos, vagy épp nem szomszédos ország síterepére, hogy néhány napig hódoljon szenvedélyének. A síelés nem olcsó sport, főleg, ha nulláról kezdjük, de egy-egy felszerelési darab hosszú évekre kitart, így aki komolyan gondolja, érdemes beruháznia. A minimálisan szükséges felszerelések nagyjából 65 ezer forintba kerülnek újonnan, használt darabokhoz ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk. 
Vágólapra másolva!

A 90-es évek közepén az egyetemi, főiskolai sítúrák elsőszámú célpontja Donovaly, jobb esetben a Chopok északi oldala volt. Akkoriban egy-egy jobb minőségű Head léccel, vagy Rossignol bakanccsal nagyot lehetett villantani a hüttékben, de a többség kénytelen volt megelégedni a kollégiumi kölcsönzőkből szerzett egycsatos förmedvényekkel, életlen ősöreg lécekkel és a Metróban 12 ezer forintos - akkor csillagászati - összegért vásárolt kezeslábas uv-színű síoverállal.

Akit elkapott a sízés élvezete, nem állhatott meg itt, hanem fokozatosan, börzéken, használt lécekkel kezdve szép lassan szerezte be és fejlesztette felszerelését. Az első darabok leginkább a használt piacról kerültek a gardróbba, akkoriban 10 ezer forintért már egész jó kétméteres lesiklólécet lehetett találni - a carvingnak se híre, se hamva ekkor még - egy használható bakancsért pedig 6 ezer forintot kértek el a Petőfi Csarnok síbörzéjén. Egy vadiúj, 4 ezer forintos Elan bot a szett csúcsdarabja lehetett és 30-35 ezer forintból már meg is volt az alapkészlet. Ezzel már neki lehetett vágni Donovalyban a feketének, de azért a mesés Cortina d'Ampezzoban kisebb fajta csődület kerekedett a cikkíró körül, amikor lehetetlenül ócska szerelésében becsattogott egy bombardinóért a pályaszéli kocsmába.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kezdő síelőnek ma már nem feltétlenül érdemes komplett felszereléssel elkezdenie a gyakorlást, egy teljes szett ugyanis simán veri a 100 ezer forintot. Eleinte jobban megéri, ha az egyes darabokat a sípályáknál béreljük. Így nemcsak, hogy olcsóbban jövünk ki, de biztosak lehetünk benne, hogy mindig a legújabb modellekből válogathatunk, ráadásul a kölcsönzők dolgozói mindig a magasságunknak, súlyunknak és főleg tudásunknak legmegfelelőbb lécet fogják ajánlani. A lécek kölcsönzési díja néhány tíz euróból kijön egy hétvégére és a bakancsok ára is nagyjából ennyi.

A kölcsönzést persze itthon, indulás előtt is intézhetjük: a Tandtsport szaküzleteiben például egy 4 napos hétvégére 15 ezer forintért bérelhetünk komplett felszerelést, de van 2 napos hétvégi csomag és napi árszabás is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ha viszont valaki komolyabban gondolja a dolgot és szezononként legalább egyszer több napra is elutazik síelni, néhány alapdarabot feltétlenül érdemes beszereznie. Ezek közül a legfontosabb a bakancs. A sícipő a legfontosabb eleme a felszerelésnek, ha ez nem illeszkedik tökéletesen a lábra, az egész sí-élményt elromlik, pokoli kínok között fejezi be a napi siklást a kezdő próbálkozó és garantált, hogy egy életre lemond a sízésről.

A nagyobb sportáruházak közül a Decathlonban a legolcsóbb, Wed'ze márkájú férfi síbakancs 22 990 forintba kerül. A márkásabb darabok közül a Salomon 49 990 forintnál, a Rossignol 54 990 forintnál, a Head pedig 69 990 forintnál kezdődik. A női sícipők közül a legolcsóbb szintén 22 990 forintba kerül, de Head bakancsot kaphatunk 44 990 forintért, Tecnicát 50 ezerért.

A lécek legtöbb esetben drágábbak a síbakancsoknál: a Decathlon saját márkás Wed'ze lécei közül a legolcsóbb 44 990 forintba kerül, a legolcsóbb Head léc 52 990, a Rosignol 59 990 forintba kerül.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Szintén nélkülözhetetlen elem a ruházat, egy jó és kényelmes sínadrág és síkabát feltétlenül szükséges. Kabátokat a kevésbé márkás darabokból már 20 ezer forint környéki áron is találhatunk újonnan, a nadrágok pedig 15-16 ezer forinttól kezdődnek. Nagyon fontos része a felszerelésnek a kesztyű, ezen semmiképpen sem szabad spórolni, egy jobb darab ára 6-8 ezer forinttól indul.

A minimálisan szükséges síszett, bakancs, nadrág, síkabát és egy kesztyű az említett üzletek kínálatából összesen 65 ezer forint körüli összegből jön ki, de ehhez hozzá kell még számolnunk, a léc és botkölcsönzés díját.

Aki inkább a használt felszerelések között válogatna, érdemes figyelnie a síbörzék időpontjait. Ilyen vásárokat például a Petőfi Csarnokban tartanak.